USA zakročili v Sýrii. Vzbúrencom posilnia podporu a pošlú i zbrane

ČTK, SITA | 14.06.2013 08:25, aktualizované: 
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama rozhodol o posilnení vojenskj podpory sýrskym vzbúrencom. Rozhodol sa tak po potvrdení správ, že režim Bašára Asada používal v bojoch chemické zbrane.
Spojené štáty v reakcii na potvrdenie, že sýrska vláda použila proti opozícii chemické zbrane, posilňuje vojenskú podporu hlavnej sýrskej vzbúreneckej skupine. Informoval o tom poradca amerického prezidenta pre otázky národnej bezpečnosti Ben Rhodes. Podľa informácií médií nová pomoc zahŕňa i zbrane.

Prezident Barack Obama podľa poradcu rozhodol o poskytnutí väčšej podpory sýrskej opozícii, ktorá bude zahŕňať priamu vojenskú pomoc sýrskej opozičnej Vrcholnej vojenskej rade (SMC). „To, čo chceme poskytovať SMC, bude rozsahom iné, ako čo sme poskytovali doteraz,“ zdôraznil na brífingu Rhodes. O prípadnom zasielaní zbraní sýrskej opozícii, čo Washington doteraz vždy odmietal, sa však nezmienil.

S odvolaním sa na nemenovaný zdroj „blízky tejto záležitosti“ agentúra Reuters uviedla, že Obama povolil, aby sa v rámci novej americkej vojenskej podpory sýrskej opozície poskytovali sýrskym vzbúrencom „niektoré“ americké zbrane. Zdroj nespresnil, o aké zbrane má ísť a kedy by ich vzbúrenci mohli dostať.

Velenie sýrskych vzbúrencov v reakcii na novú ústretovosť Spojených štátov uviedlo, že okrem iného chce protitankové a protiletové zbrane. „Potrebujeme dostať účinnú vojenskú pomoc, aby sme boli schopní zabrániť zločineckému režimu používať chemické zbrane. Očakávame kladnú odozvu a skutočnú vojenskú podporu,“ vyhlásil veliteľ Sýrskej slobodnej armády (FSA) Sálim Idrís. Prezidentov bezpečnostný poradca tiež zdôraznil, že americká vláda zatiaľ nijako nerozhodla o prípadnom zriadení bezletovej zóny nad Sýriou, o ktorej sa tiež uvažovalo.

K rozhodnutiu prišlo krátko po tom, čo Biely dom prvýkrát uznal, že režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada niekoľkokrát v menšej miere použil proti opozícii chemické zbrane. Podľa amerických spravodajských služieb pri použití týchto zbraní zahynulo vlani sto až 150 Sýrčanov.

Obama a ďalší západní predstavitelia už skôr uviedli, že použitie chemických zbraní proti opozícii by znamenalo zvrat v prístupe k tamojšej kríze a otvorilo by to cestu aj k prípadnej intervencii.

Spojené štáty sa prvýkrát rozhodli poskytnúť pomoc priamo sýrskym opozičným bojovníkom koncom februára. Oznámili vtedy, že opozícii poskytnú nebojovú vojenskú techniku a humanitárnu pomoc v hodnote 60 miliónov dolárov.

„Prezident skúma a zvažuje, aké ďalšie možnosti sa ponúkajú jemu, Spojeným štátom i našim spojencom a partnerom pre budúce a dodatočné kroky v Sýrii. Tento proces pokračuje,“ povedal hovorca Bieleho domu Jay Carney. Obama podľa Bieleho domu chce tiež konzultovať situáciu aj s Moskvou.

Boje v Sýrii trvajú už vyše dvoch rokov a vyžiadali si podľa OSN 93-tisíc obetí.

Veľká Británia zatiaľ rebelom zbrane neposkytne

Britská vláda súhlasí so záverom vyšetrovania USA, že jednotky prezidenta Bašára Asada použili chemické zbrane. Podľa Británie by medzinárodné spoločenstvo malo na použitie chemických zbraní odpovedať spoločne. Na rozdiel od USA však doteraz nerozhodla o vyzbrojení sýrskych rebelov. Žiadne možné riešenia vrátane prípadného zavedenia bezletovej zóny však nevylučuje.

Je to vykonštruované, neverí záverom USA ruský poslanec

Tvrdenia Bieleho domu o používaní chemických zbraní sýrskym vládnym režimom sú „vykonštruované“. Vo svojom piatkovom príspevku na sieti Twitter to uviedol jeden z popredných predstaviteľov strany ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý štvrtkové vyhlásenie Američanov prirovnal k začiatku vojny v Iraku. Podľa predsedu zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Alexeja Puškova informácie o chemických útokoch v Sýrii „vykonštruovali rovnako ako klamstvá o zbraniach hromadného ničenia“ niekdajšieho irackého diktátora Saddáma Husajna.

„Prečo by (sýrsky prezident Baššár) al-Asad používal proti bojovníkom sarín ‚v malých množstvách‘? Aký by to malo zmysel?! Aby dal podnet na intervenciu zvonka? To nedáva žiadny zmysel,“ napísal vo svojom mikroblogu poslanec vládneho Jednotného Ruska. Hoci Puškov nevyjadruje oficiálny postoj Moskvy, jeho slová často napovedajú o pohľade Kremľa na dôležité zahraničnopolitické otázky.