Putin: Rusko nevydá USA Snowdena z moskovského tranzitu

ČTK | 25.06.2013 17:55
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin v utorok pri návšteve Fínska uviedol, že Moskva nevydá Washingtonu bývalého technika amerických tajných služieb Edwarda Snowdena, obvineného vo vlasti zo špionáže pre prezradenie tajného sledovacieho programu. Snowden je podľa Putina stále v tranzitnej zóne na moskovskom letisku.

Rusko sa podľa Putina „nechystá vydať“ utečenca, pretože Rusko nemá s USA dohodu o vydávaní. Rozruch okolo amerických žiadostí o vydanie Snowdena potom prirovnal k pokusu ostrihať prasiatko: „Vreskotu bude veľa, ale vlny málo.“

Akékoľvek obvinenia na ruskú adresu kvôli Snowdenovmu príletu do Moskvy sú podľa ruského prezidenta „blábol a nezmysel“, pretože tento prílet bol aj pre Rusov „úplne nečakaný“. Ale Snowden ako tranzitný cestujúci, nepresahujúci ruské hranice, nepotreboval ruské vízum, ani ďalšie doklady. „Ako tranzitný cestujúci má právo kúpiť si letenku a letieť, kam sa mu zapáči,“ zdôraznil Putin. Ubezpečil tiež, že ruské tajné služby so Snowdenom „nikdy nepracovali a nepracujú“.

Putin pred novinármi vo fínskom prístavnom meste Turku, ktoré oslavuje výročie „družby“ s Petrohradom, zopakoval postoj, ktorý už dal najavo šéf ruskej diplomacie. Sergej Lavrov označil za „absolútne nepodložené a neprijateľné“ pokusy viniť Rusko z porušovania amerických zákonov, pretože Rusko nemá ku Snowdenovi a k jeho putovaniu po svete žiadny vzťah.

Prezident Putin tak nevypočul slová amerického ministra zahraničia Johnyho Kerryho, ktorý v utorok vyzval Rusko k pokoju a rozumu, pretože kvôli Snowdenovi netreba stupňovať konfrontáciu. Šéf americkej diplomacie navyše dodal, že aj Rusko by malo stáť na strane zákona, a nie na strane utečenca unikajúceho pred spravodlivosťou.