V Iráne väznia slovenských paraglajdistov, pre údajnú špionáž

Pravda.sk, zah, odu | 28.06.2013 15:57, aktualizované: 
Skupinu mladých Slovákov už mesiac zadržiava Irán pre údajnú špionáž. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí o zadržaných rokuje v utajení už dlhšie a situácia je vraj veľmi vážna. Má ísť o paraglajderov, ktorí mali lietať na území, kde sú vraj utajované jadrové zariadenia Do Iránu prileteli už pred niekoľkými týždňami. Údaje o počte zadržaných sa rôznia. Hovorí sa o počte piatich až siedmich ľudí.

„Vieme o tomto prípade a ubezpečujeme, že podnikáme príslušné kroky. Náš zastupiteľský úrad v Teheráne je v priamom kontakte so zadržanými občanmi aj s iránskou stranou,“ informoval hovorca ministerstva zahraničia Boris Gandel. Premiér Robert Fico sa v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy stručne vyjadril aj ku kauze slovenských paraglajdistov, ktorých zadržali v Iraku pre podozrenie zo špionáže. „Orgány štátu, kde boli tieto osoby zadržané, hovoria o podozrení zo závažnej trestnej činnosti. Našou úlohou je chrániť záujmy občanov SR a v tomto smere robí ministerstvo zahraničných vecí maximum.“

Slovenskí paraglajderi o pobyte v Iráne písali a zverejňovali fotografie na internetovej stránke paraglidingslo­vakia.com. Posledný zápis je z 20. mája. „Snažíme sa lietať čo najviac s miestnymi, ale veľmi sa nám nedarí, tak sme mali samostatne lety. Nie je to tu celkom easy, musíme sa vyhýbať vojenským základniam, takže nedá sa letieť úplne všade,“ napísali na webe. Jeden z nich sa volá Tomáš Pánik a je z Bratislavy.

Paraglajdisti majú vlastný blog

Slovenskí paraglajdisti, podľa našich informácií z Bratislavy a okolia, odleteli do Iránu 6. mája. Informujú o tom na svojom blogu:

Slovenskí paraglajdisti oddychujú na nádvorí... Foto: P.E.S.
irán, únos, teherán, vodná fajka, Slovenskí paraglajdisti oddychujú na nádvorí tradičného iránskeho hotela a fajčia vodné fajky. Tomáš Pánik sa opiera o zábradlie a fajčí vodnú fajku.

Konečne prišiel čas plánovanej expedície do Iránu. Ako každý sám vie Irán nie je krajina kam by sa turisti hrnuli, ale kedže je tam krásne a základne vysoko tak sme sa rozhodli poctiť ich svojou návštevou. Prvá skupinka v zostave Libáček, Pali, Kexo, Tropík a Duncko odlietali 06. 05. z Viedne do Teheránu a druha skupinka – Yayo, Tommy a Vlodek odlietala v piatok 10.05. budeme im držať palce.

Naposledy sa ozvali 20. mája Ahojte. V piatok večer sme sa vrátili do mesta Esfahan, ktoré je blízko nášho letového terénu. Už pár dni predtým sme si ale snažili nájsť ubytko bližšie k štartovačke, aby sme nemuseli toľko cestovať každý deň. Miestni nám niečo vybavili, tak ešte v piatok večer sme sa tam presunuli taxíkmi. Keď sme prišli na miesto, boli sme veľmi prekvapení – máme prenajatý dom s krásnou záhradou priamo pri rieke. Bývame v mestečku Baghbaderan.

Plánujeme tu ostať celý týždeň, miestni lietači sú tu s nami, je tu celkom sranda. V sobotu aj nedeľu sme lietali, mali sme naozaj veľmi pekne lety. Termika je tu veľmi silná, bežne sú 5–7 m/s stúpania, dostupy sme mali do 4500m.n.m.

Snažíme sa lietať čo najviac s miestnymi, ale veľmi sa nám nedarí tak sme mali samostatne lety. Nie je to tu celkom easy, musíme sa vyhýbať vojenským základniam, takže nedá sa letieť úplne všade. Zatiaľ lety ktoré sa nám podarili: Vladko 110, Tropik 100, Duncko a Libor 80, Majo 60 km. Dnes má byť opäť letovo, tak sa idem na to pripravovať.

Iránska púšť, ktorú odfotografoval jeden z... Foto: P.E.S.
paraglajding, krídlo, púšť, irán, teherán Iránska púšť, ktorú odfotografoval jeden z paraglajdistov.

O zadržaných je informovaná aj Slovenská informačná služba (SIS) a v uplynulých dňoch podnikala príslušné kroky. „Vzhľadom na citlivosť celej situácie a s ohľadom na jej ďalší možný vývoj, ako aj s dôrazom na bezpečnosť zadržaných, s ktorými je slovenský zastupiteľský úrad v Teheráne v priamom kontakte, nebudeme poskytovať žiadne podrobnosti ani detailnejšie informácie,“ povedal Pravde hovorca SIS Branislav Zvara. Podľa neho SIS nemôže informovať o svojich operatívnych krokoch uskutočňovaných či už samostatne, alebo v spolupráci s partnerskými spravodajskými službami.

Zadržaní zrejme nedbali na dôležité upozornenia slovenského ministerstva zahraničných vecí. Rezort varoval pred cestovaním do Iránu v tomto mesiaci a dlhodobo vystríha pred aktivitami, ktoré tamojšie úrady môžu prísne potrestať. „Ak niekto ide do problematickej krajiny, tak si má o nej určite prečítať informácie, ktoré nájde na webe ambasády v Teheráne alebo samotného ministerstva zahraničných vecí. Zistí, ako sa vyhne možným nepríjemnostiam,“ poznamenal pre Pravdu nemenovaný diplomat.

Veľvyslanectvo v Teheráne upozornilo na prezidentské voľby, ktoré sa konali pred dvoma týždňami: „Odporúčame zdržať sa ciest v mesiaci jún do Iránu, pokiaľ to nie je absolútne nevyhnutné.“ Slováci napriek tomu do tejto krajiny odišli.

Ak si naozaj robili snímky vojenských budov, spravili vážnu chybu. „Fotografovanie a filmovanie objektov vojenského alebo bezpečnostného charakteru je prísne zakázané. Osobe, ktorá bude obvinená z porušovania týchto pravidiel, hrozia veľké nepríjemnosti, niekedy spojené aj s obvinením zo špionáže, za čo sú vysoké tresty väzenia,“ upozorňuje pred cestovaním do Iránu web diplomacie.

K uvedeným technickým zariadeniam majú Iránci ostražitý postoj. Cudzinec si do ich štátu môže priniesť len jeden ďalekohľad, jeden fotoaparát a jednu videokameru. Platí pritom podmienka, že rovnakú techniku si musí zobrať so sebou, keď opúšťa iránske územie.

Irán je pre paraglajding netypický

Šéf výcvikového strediska pre paraglajding z Klenovca Peter Hrivnák pozná Slovákov, ktorých zatkla iránska strana. „Sú to chalani, ktorí ešte v máji išli do Iránu. Posielali aj fotky a napísali aj niečo o krajine. Po týždni sa odmlčali,“ reagoval Hrivnák. Netušil, že ich zatkli. Hovorí, že keďže je už mnoho pohorí na svete vylietaných a opísaných, tak niektorí si nájdu, kam pôjdu lietať, na Googli. „Veľa ľudí takto na Googli hľadá nové veci,“ povedal inštruktor. Podľa neho títo traja chalani lietali v okolí Bratislavy. Nevie, či sú všetci z Bratislavy. Jeden je podľa inštruktora zo Záhoria a jeden z Bratislavy.

Róbert Luby z predsedníctva Leteckej amatérskej asociácie pre padákové lietanie tvrdí, že paraglajdingových klubov je na Slovensku veľa. „Sú to také menšie občianske združenia podobne ako šachisti alebo iné záujmové činnosti,“ povedal Luby. O tom, že by mali problémy nejakí slovenskí paraglajdisti v Iráne nevie nič on, ani asociácia. Irán považuje pre paraglajdistov za netradičnú destináciu. „Slováci chodia lietať do Pakistanu, Karaokoramu aj do Himalájí, o Iráne som ešte nepočul. Na lietanie sú zaujímavé hory,“ vysvetlil Luby.

Podľa riaditeľa letovej prevádzky Leteckej amatérskej asociácie Milana Bohuša pri zahraničných expedíciách býva nepísaným pravidlom, že paraglajderi sa vždy kontaktujú s miestnymi kolegami v danej krajine, aby zistili, kde môžu lietať a zmapovali si terén preletu. „Paraglajderi už poväčšine majú svoje kontakty na miestach, kam sa chystajú. Destinácie si dokonca vyberajú len podľa toho, či tam majú nejakých známych, pretože je to bezpečnejšie. Ak nijaké kontakty nemajú, zisťujú si pred odchodom informácie aj na internetových fórach,“ vysvetľuje. Podľa neho sa nestáva, že by paraglajderi leteli do destinácie, kde nikoho nepoznajú. Irán považuje za veľmi netypickú voľbu pre tento šport, no možno práve chuť zažiť niečo nové bola pre skupinku rozhodujúca. O zadržaných Slovákoch informoval ako prvý portál SME.sk.

Podozrivý zo špionáže bol aj Matej Valúch

Z januára tohto roka je známy prípad Mateja Valucha, ktorého tiež v Iráne väznili pre údajnú špionáž a spoluprácu s Američanmi. Valucha zadržali v auguste 2012 a prepustili ho až vo februári 2013. Valuch dnes Pravde povedal, že aktuálnu správu ťažko hodnotiť. "Môže prísť informácia akokoľvek modifikovaná, ale na druhej strane môže byť aj pravdivá. To vedia len tí zadržaní, čo sa tam skutočne stalo,“ zhodnotil Valuch. Zadržaných Slovákov nepozná. Dúfa, že to s nimi dobre dopadne. „Musia byť trpezliví, v Iráne to nefunguje nejako rýchlo. Ak tí ľudia nič neurobili, tak to určite s nimi dobre dopadne a vrátia sa domov na Slovensko, ako som sa vrátil ja,“ dodal Valuch.