V Egypte prišiel o život Američan, napätie v krajine rastie

ČTK | 29.06.2013 16:50
alexandria, demoštrácia, egypt Foto:
Demonštranti v piatok zaplnili ulice Alexandrie.
Spojené štáty v piatok varovali svojich občanov pred cestami do Egypta, kde v tom čase zabili pri násilnostiach dvoch ľudí vrátane Američana.

Americký prezident Barack Obama vyzval stúpencov aj odporcov egyptského prezidenta, aby spolu začali konať a skoncovali s násilím. Oba tábory v sobotu pokračujú v proteste formou pokojných zhromaždení a pripravujú sa na ohlásenú veľkú nedeľnú demonštráciu zvolanú opozíciou.

Obama v sobotu na tlačovej konferencii v Juhoafrickej republike povedal, že USA situáciu v Egypte sleduje a že kladú dôraz na zaistenie bezpečnosti na svojich misiách. Zdôraznil, že USA presadzuje slobodu slova aj zhromažďovania, a vyzval obe strany, aby sa vyhli násiliu. Armáda a polícia by si podľa neho mali zachovať odstup. Upozornil tiež, že nestabilita Egypta by mohla ovplyvniť celú oblasť.

Washington v piatok povolil časti svojho diplomatického personálu v Egypte a ich rodinným príslušníkom opustiť túto krajinu. Zamestnanci americkej vlády v Egypte ani ich príbuzní nemusia v túto chvíľu ministerstvo poslúchnuť. Podľa činiteľov by však Washington mohol rodinám diplomatických pracovníkov nariadiť odísť zo zeme, ak sa tam situácia zhorší. Američania majú do Egypta cestovať iba v nevyhnutných prípadoch.

České ministerstvo zahraničia neodporúča cestovať do severnej časti Sinajského polostrova vrátane turistického letoviska Taba a v južnej časti Sinaja odporúča zvážiť akékoľvek cesty mimo letoviska. „Neodporúčame tiež zdržiavať sa na tých verejných miestach, ktoré sú v súčasnej dobe využívané ku zhromaždeniam,“ uviedol úrad už v utorok na svojom webe.

V Egypte v piatok demonštrovali desaťtisíce stúpencov aj odporcov islamistického prezidenta Muhammada Mursího. V Alexandrii, ktorá je druhým najväčším mestom v krajine, boli pri stretoch oboch táborov podľa egyptských bezpečnostných činiteľov a zdravotníkov zabití dvaja ľudia a ďalších najmenej 85 ľudí utrpelo zranenia.

O život prišiel mladý Američan, arabský svet ho fascinoval

Jednou z obetí je dvadsaťjedenročný americký študent z Chevy Chase v Marylande Andrew Pochter. Dobodali ho v oblasti hrudíka a svojim zraneniam podľahol. Do Egypta sa vraj prišiel učiť v lete angličtinu a sám sa chcel zdokonaliť v arabčine.

Nie je jasné, prečo bol na demonštrácii, ale isté je, že mal pri sebe malý fotoaparát. Podľa vyhlásenia jeho rodiny zverejnenom na Facebooku sa o Blízky východ veľmi zaujímal a mal v pláne tam aj žiť a pracovať. Na jar chcel začať študovať v Jordánsku, v minulosti bol nejaký čas v Maroku. Jeho kolegovia oznámili, že bol v Alexandrii v rámci činnosti americkej mimovládnej organizácie AMIDEAST, ktorá zabezpečuje výučbu a rozvojové programy. Pochterovu smrť potvrdilo ministerstvo zahraničia, podľa ktorého prišiel mladý muž o život, keď fotil strety medzi Mursího stúpencami a odporcami.

V piatok zahynul v Egypte ešte tretí človek. Bol to muž, ktorý prišiel o život pri explózii v Port Said v ústí Suezského kanála. Podľa polície bola príčina výbuchu nejasná. Demonštranti ale v domnení, že išlo o bombu, zaútočili na miestnu kanceláriu islamistickej strany. V nedeľu, kedy uplynie rok od nástupu zvoleného prezidenta Mursího do úradu, sa v krajine očakávajú ďalšie veľké demonštrácie.