Výbuch auta nesie rukopis vraždy na objednávku

Vanda Vavrová, Pravda | 03.07.2013 20:00
Žiar, auto, výbuch Foto: ,
Auto, v ktorom po výbuchu zahynul vodič.
Zomrel vodič pri výbuchu auta v Žiari nad Hronom omylom? Bol nástražný systém, ktorý Volkswagen rozmetal, určený inému človeku, ktorému majiteľ auto požičiaval? I keď je omyl jedna z verzií, ktorým sa uberá vyšetrovanie výbuchu auta, ktoré patrilo mestskému poslancovi, 29-ročnému advokátovi Markovi Rakovskému, polícia jej nie je veľmi naklonená.

Podľa informácií Pravdy spôsob vykonania vraždy naznačuje, že mohlo ísť o objednanú popravu. Advokát mal v aute zhorieť.

Polícia vyšetruje tragédiu, ktorá sa stala v utorok, ako úkladnú vraždu. O motívoch, ktoré k nej mohli viesť, odmieta v štádiu prípravného konania hovoriť. Zatiaľ nepotvrdila, že obeťou výbuchu auta je jeho majiteľ Rakovský. „Ešte prebiehajú expertízne konania,“ uviedla hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiašová. Až podľa ich výsledkov bude môcť polícia určiť, či vodič, ktorý zhorel v aute, bol Rakovský a auto zničil nástražný systém.

Aj keď je omyl jednou z vyšetrovacích verzií, polícia tomu podľa policajného zdroja blízkeho vyšetrovaniu nie je naklonená. „Výbuch má rukopis vraždy na zákazku. Ešte aj miesto bolo vybrané tak, aby nedošlo pri výbuchu k zraneniu či smrti iných osôb,“ hovorí skúsený kriminalista. Auto vybuchlo neďaleko základnej školy, ktorej okolie bolo prázdne, pretože sú prázdniny, upozorňuje policajt. Dodáva, že v takýchto prípadoch nejde o žiadny omyl, pretože páchatelia, ktorí pripravia takýto štýl vraždy na verejnosti, týmto vysielajú niekomu signál.

Polícia tiež pracuje s verziou, že výbuch môže súvisieť s prácou mladého právnika v urbárskej spoločnosti, kde bol predsedom. Či vražda nesúvisí s nelegálnymi stavbami na pozemkoch urbariátu, kde bol štatutárom, je podľa policajných zdrojov tiež jednou z vyšetrovacích verzií.

Urbariát riešil spolu s mestom nelegálne stavby v osade pod Korytárkou už dlhodobo. Vlani sa na mestskom zastupiteľstve Rakovský aj spolu so súčasným primátorom Petrom Antalom vyjadrili k radikálnemu riešeniu tohto problému. Rakovský navrhol zlikvidovanie osady a Antal vtedy vo funkcii zástupcu primátora uviedol, že mesto bude urbárskemu spoločenstvu v riešení tohto problému nápomocné. V súčasnosti žije v tejto lokalite okolo 400 ľudí. Svoje provizórne chatrče si postavili na pozemkoch žiarskeho Urbárskeho a pasienkového spoločenstva. Rakovský označil tieto obydlia za čierne stavby a urbariát nájomné zmluvy, ktoré niektorí obyvatelia osady mali platné, vypovedal.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ