Snowden zostáva na letisku, povolenie odísť vraj nemá

ČTK | 24.07.2013 14:11, aktualizované: 
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden
Bývalý konzultant amerických tajných služieb Edward Snowden zatiaľ nemôže opustiť tranzitnú zónu moskovského letiska, pretože ešte nedostal príslušné povolenie a jeho žiadosť o azyl sa stále posudzuje.

Oznámil to v stredu novinárom, márne čakajúcim na utečenca, jeho ruský advokát Anatolij Kučerena. Snowden sa v tranzite už dlhšie ako mesiac ukrýva pred americkou justíciou.

„Problém ešte nie je vyriešený. Snowden to prijal s pochopením,“ povedal Kučerena po tom, čo sa s Američanom stretol. Zdôraznil, že žiadosť o azyl nebola zamietnutá, ale posudzuje sa. Tentoraz sa advokát zdržal akéhokoľvek odhadu, dokedy by úrady mohli Snowdenovi poskytnúť dočasné doklady, oprávňujúce na cestovanie po Rusku. Formálne majú na vybavenie žiadosti o dočasný azyl, podanej 16. júla, tri mesiace. Minimálne dovtedy má utečenec podľa agentúry ITAR-TASS tiež zaručené, že ho Rusi nevydajú Američanom.

Práve Kučerena v predchádzajúcich dňoch rozšíril správu, že Američan v stredu opustí tranzit. Keď sa vydal na letisko, vzápätí sa hneď z niekoľkých zdrojov rozšírila správa, že nesie utečencovi vytúžené povolenie a Snowdenov odchod z letiska je už na spadnutie. Namiesto dokladov však advokát odovzdal utečencovi ruskú beletriu, džínsy a pár tričiek. S Američanom predstúpil Kučerena pred novinármi s tvrdením, že sa vraj Snowden pomýšľa v Rusku usadiť natrvalo, „nájsť si tu prácu a nejako si zariadiť život“.

„Po získaní dokumentov sa nechystá nikam z Ruska odísť, nazval Rusko konečnou zastávkou svojho putovania,“ vyhlásil advokát s pripomienkou, že po piatich rokoch trvalého pobytu by Snowden mohol získať ruské občianstvo. Sám utečenec pri predchádzajúcom stretnutí s ruskými ochrancami ľudských práv hovoril len o „dočasnom azyle“ v Rusku, pred tým, ako mu okolnosti dovolia odletieť do Latinskej Ameriky.

„Dočasný azyl“ udeľuje Federálna migračná služba na rok, s možnosťou každoročného predĺženia o ďalších 12 mesiacov. O trvalom azyle by rozhodoval sám prezident Vladimir Putin. Čakanie si Snowden môže krátiť čítaním kníh, ktoré mu advokát priviezol. Napríklad Dostojevského román Zločin a trest, alebo Čechovove poviedky. Robí vraj tiež pokroky v ruštine, v ktorej dokáže povedať „ahoj“, „tak zatiaľ“ či „zavolám ti“. A tiež odkázal pozdraviť dievča, ktoré mu ponúkla útočisko a sobáš.

Novinári však ani v stredu Snowdena nevideli. Americké úrady naliehajú na jeho vydanie, aby ho mohli súdiť za prezradenie tajných programov a sledovanie internetovej a telefonickej komunikácie miliónov ľudí po celom svete.