Malatinský navrhuje ďalšie dotácie

mhl, Pravda | 30.07.2013 16:16
peniaze, euro, bankovky
Ilustračné foto
Minister hospodárstva Tomáš Malatinský navrhuje odsúhlasenie investičnej pomoci už pre devätnástu firmu.

Tentoraz smeruje do banskobystrického regiónu pre eseročku Gevorkyan, ktorá sa zaoberá výrobou súčiastok technológiou práškovej metalurgie pre automobilový, ropný, kozmetický priemysel, ručné náradia, zámky a bezpečnostné systémy, zdravotnícke pomôcky a klimatizácie.

Rezort hospodárstva navrhuje, aby spoločnosť získala úľavu na dani z príjmov vo výške viac ako 1,5 milióna eur, pričom po rozšírení výroby má za jej bránami nájsť prácu 44 zamestnancov.

„Žiadateľ patrí medzi priekopníkov v inovácii výrobných postupov v oblasti výroby presných súčiastok zo špeciálnych materiálov. Vzhľadom na jedinečnosť výrobných postupov a ponúkanej produkcie má vybudované pevné obchodné kontakty na strane dodávok materiálu a tiež odbytu,“ zdôvodnilo ministerstvo v návrhu, o ktorom bude čoskoro hovoriť vláda.

Rezort tiež navrhuje pomoc pre spoločnosť Johnson Controls Innotec Technologies z Lučenca. Ak splní všetky stanovené kritériá, na dani z príjmov nebude musieť štátu odviesť 3,9 milióna eur. Na kúpu majetku dostane ďalších 240-tisíc eur. Jednou zo základných podmienok je však vytvorenie 125 nových pracovných miest. Firma je v obchodnom registri iba od začiatku roku 2012. Rezort však tvrdí, že v závode sa majú vyrábať kovové časti pre opierky hlavy sedadiel osobných automobilov.

Podľa prepočtov Pravdy od nástupu druhej Ficovej vlády už ministerstvo hospodárstva navrhlo poskytnutie investičnej pomoci v celkovej výške takmer 173 miliónov eur, pričom vďaka týmto peniazom má vzniknúť celkovo viac ako 4 600 nových pracovných miest. Okresávanie nezamestnanosti prisľúbilo celkovo 18 firiem. Výnimkou bolo ružomberské Mondi SCP, ktoré dostalo stimuly na udržanie zamestnanosti.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ