Pre málo peňazí nemôžu dať deti do školy

Štefan Rimaj, Pravda | 18.08.2013 18:00
Veselkovci Foto: ,
Manželia Jozef a Mária Veselkovci a dva páry dvojčiat.
Pád hydinárskeho holdingu vo Veľkom Krtíši, v ktorom pracovalo osemsto ľudí, zmenil životy mnohých bývalých zamestnancov. Tí zostali bez práce, väčšina z nich aj bez výplat za posledné odpracované mesiace a bez odstupného.

Zo dňa na deň sa z nich stali ľudia žijúci na dlh, medzi nimi aj rodina Márie Veselkovej z Novej Vsi. Rodina nemá peniaze ani na nákup školských tašiek a pomôcok pre dve šesťročné dcéry dvojičky, ktoré majú od septembra nastúpiť do školy. Veselkovci preto uvažujú, že požiadajú úrady o ročný odklad ich nástupu do školy.

Pani Veselková má 44 rokov a je matkou ôsmich detí. Dvaja synovia a dcéra majú viac ako dvadsať rokov a už sa osamostatnili. Na vlastnej koži problémy rodiny cítia ich piati mladší súrodenci, ktorí žijú v rodinnom dome spolu s rodičmi a chorou tetou. Dvanásťročná dcéra, šesť- a päťročné dvojičky. Všetko dievčatá. Roky predtým pritom žili síce skromne, ale v istote. To sa po problémoch zamestnávateľa ich mamy razom zmenilo.

„V spoločnosti, ktorá zásobovala trh vajíčkami, som pracovala aj s prestávkami počas materskej pätnásť rokov. Na jar tohto roku firma začala mať problémy a ľuďom prestala platiť. A potom dala všetkým výpovede. Nevyhla som sa jej ani ja, výpovedná lehota mi končí tento mesiac, od septembra som bez práce,“ hovorí Veselková. Čoskoro bývalý zamestnávateľ jej stále neuhradil mzdu za jún a júl a zrejme jej nedokáže vyplatiť ani odstupné. Dlh aj s odstupným dosahuje okolo 1 500 eur.

Rodina teraz žije z rodinných prídavkov vo výške 100 eur a z 216 eur, ktoré mesačne vypláca štát ako opatrovateľský príspevok jej manželovi Jozefovi, ktorý opatruje ťažko chorú sestru. Chorej žene prispieva štát na život sumou asi tristo eur. „Keď naše príjmy spočítame, stále je to málo na bežnú potrebu,“ zdôrazňuje Veselková. Žena vypočítava, že by potrebovali aspoň raz toľko. „Na pokrytie všetkých nákladov potrebujeme minimálne 1 200 eur. Na platenie inkasa, pôžičky, sporenia, zaplatenie stravy a ďalších nákladov. A to sme doteraz postupne opravovali náš rodinný dom. Teraz v tom pokračovať nemôžeme,“ vysvetľuje.

Veselkovci, grafika

Už dva mesiace nemôžu zaplatiť elektrinu, dlhujú aj vodárom. „Nebyť toho, že pri dome máme záhradu a základné suroviny si vieme dopestovať, bol by problém aj s tým, čo do úst. Našťastie naše deti sú skromné a zjedia aj jednoduchšie jedlá. Mäso máme len v nedeľu. Boli sme však už aj v situácii, že sme nemali peniaze ani na chlieb a musela som ho piecť doma. Je to zúfalá situácia,“ opisuje neľahký život Veselková.

Keď si spomenie na ďalšie náklady, tisnú sa jej do očí slzy. „Deti treba obliekať, rastú ako z vody. A ako zvládneme situáciu, ak deti napokon budú musieť ísť od septembra do školy, netuším. Mladšie dvojičky sú v predškolskom veku a budú musieť do škôlky. To bude stáť ďalšie peniaze,“ vyratúva mama. Začala hľadať inú prácu, no tej v regióne s vysokou nezamestnanosťou jednoducho niet. Čiastočne pomôže aspoň to, že pán Veselka si asi 80 eur bude môcť v blízkom čase privyrobiť na poľnohospodárskom družstve v Sklabinej, kde ho dočasne zamestnajú. Vyšší plat dostať nemôže, lebo by prišiel o opatrovateľský príspevok.

Žene pomáha symbolicky otec, peniaze jej požičala známa z dediny. Kedy dlh vráti, Veselková nevie. Dlhuje aj v obchode, kde jej predali potraviny na „dobré slovo“. Obec finančne pomôcť nevie, v podobnej situácii sú totiž ďalšie rodiny v Novej Vsi. Starosta Štefan Paholík preto na týchto ľudí netlačí, aby uhradili miestne dane. Všetky dlhy by rodina vedela vyrovnať, ak by zamestnávateľ zaplatil to, čo má.

Rodina sa už teraz bojí zimy. Doma kúria drevom, ktoré treba kúpiť. „Otáznikov okolo našej budúcnosti je priveľa. Dlh nám narastá a perspektíva neprichádza. Každý večer sa modlím a prosím Boha o zázrak. Dočkáme sa ho?“ pýta sa zúfalá matka.

Počas protestu nespokojných zamestnancov z tejto stredy sa síce Veselková aj ďalší bývalí zamestnanci dozvedeli, že firma v likvidácii by pohľadávky voči pracovníkom chcela vyrovnať do šiestich týždňov, no tí tomu neveria. Takých sľubov už dostali od júna viac a ani jeden nebol splnený.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ