Požiar pri PKO uhasili, cesta je opäť prejazdná

TASR, SITA, Pravda.sk | 19.08.2013 07:28, aktualizované: 
požiar, PKO Foto: ,
Hasiči na streche horiacej budovy.
Požiar objektov na Nábreží armádneho generála L. Svobodu v Bratislave bol uhasený okolo poludnia, momentálne sa hasičské jednotky vracajú na svoju základňu. Pri požiari nebol nikto zranený. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Silvia Jančovičová.

Ako zároveň uviedla, niekoľko príslušníkov HaZZ za použitia termokamier prehľadáva priestory. Situácia je však pod dohľadom a o 11.30 bol už zrušený riadiaci štáb ako aj čerpacie stanovište pri Dunaji. K situácii sa vyjadrila aj hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Karina Považanová. Ako informovala, dopravné obmedzenia vyhlásené pre požiar pri bratislavskom PKO od Botanickej ulice do centra mesta, už neplatia. Vodiči môžu tento úsek naďalej využívať bez obmedzení.

Podľa informácií hovorkyne Prezídia hasičského a záchranného zboru (HaZZ)Silvie Jančovičovej vodu na hasenie čerpali priamo z Dunaja. Na hasenie požiaru, ktorý vypukol v noci, boli podľa správ Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Bratislave vyslaní príslušníci Hasičského a záchranného útvaru (HaZU) hlavného mesta Bratislavy a Záchrannej brigády HaZZ v Malackách. Na mieste v priebehu hasiacich prác zasahovalo celkovo 57 hasičov, ktorí mali k dispozícii 19 kusov hasičskej techniky.

Hasiči potvrdili, že zdrojom požiaru bol odpad, ktorý sa vznietil v opustenej budove, pripravenej na asanáciu. Odtiaľ sa požiar rozšíril do športovej haly a objektu Výskumného ústavu vodného hospodárstva.

Riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy zatiaľ nevedel povedať, aká je predbežná výška škody, hoci podľa informácií televízie TA3 sa škody odhadujú na 330-tisíc eur.

„K ďalším okolnostiam súvisiacim s požiarom v areáli PKO sa budeme môcť vyjadriť až po úplnom uhasení požiaru a následnom vykonaní prvotných neodkladných a neopakovateľných úkonov na mieste,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Karina Považanová.

Prvá budova určená na asanáciu následkom požiaru vyhorela a ostala len oceľová konštrukcia, na druhej budove – telocvični VKP, a.s., Bratislava sa zrútila časť strechy, v objekte Výskumného ústavu vodného hospodárstva vyhorelo malé hydrotechnické laboratórium, kancelárske priestory a strecha budovy. Požiar sa podarilo lokalizovať o 08.28 h. Príčina požiaru a výška vzniknutej škody sú v štádiu vyšetrovania.

Na mieste požiaru bola už od 09.00 h expertízna skupina, zostavená z viacerých zisťovateľov príčin vzniku požiarov.

Rozsiahly požiar vypukol v noci v areáli... Foto: TASR, Michal Svítok
požiar, PKO Rozsiahly požiar vypukol v noci v areáli bratislavského Parku kultúry a oddychu.

Areál PKO je už niekoľko rokov zatvorený. Vedenie mesta za čias primátora Andreja Ďurkovského budovy PKO predalo a firme dalo súhlas na búracie práce. Po vlne nesúhlasu Bratislavčanov bolo búranie PKO zastavené.

Pre požiar v areáli bratislavského PKO bolo...
Dym na streche hydrotechnických laboratórií...
+7Hasiči zasahujú na streche hydrotechnických...