Egyptský súd nariadil prepustiť Mubaraka z väzenia

ČTK | 21.08.2013 14:50, aktualizované: 
Mubarak Foto:
Bývalého egyptského prezidenta na snímke privážajú na nosidlách do súdnej siene.
Egyptský súd v stredu nariadil prepustiť bývalého prezidenta Husního Mubaraka z väzby.

S odvolaním sa na bezpečnostné a súdne zdroje o tom informovala agentúra Reuters. Podľa týchto zdrojov pominuli dôvody pre Mubarakovo zadržiavanie. Právnici agentúre Reuters povedali, že Mubarak by mohol byť na slobode vo štvrtok.

Egyptský vojenský režim plánuje Mubaraka po očakávanom prepustení umiestniť do domáceho väzenia. Uvádza to správa úradu prechodného egyptského premiéra Házima Biblávího.

„V súvislosti s vyhlásením výnimočného stavu vydal zástupca vojenského veliteľa rozkaz, aby bol Muhammad Husní Mubarak umiestnený do domáceho väzenia,“ uvádza sa v vládnom komuniké.

Prokuratúra sa údajne môže proti súdnemu rozhodnutiu odvolať v lehote 48 hodín. Prokurátor dohliadajúci na exprezidentovu kauzu už ale podľa agentúry Reuters oznámil, že túto možnosť nevyužije.

Exprezident strávil vo väzení od apríla 2011. Súdený bol za spoluvinu na smrti stoviek demonštrantov za revolúciu, ktorá ho začiatkom roka 2011 zvrhla. Vlani za to bol odsúdený k doživotnému trestu, ale odvolací súd nariadil obnovenie procesu a ten beží od tohtoročného mája. Mubarak však vo väzbe nie je kvôli tejto kauze, pretože v nej už prekročil maximálnu hranicu väzobného zadržiavania, ktorá v Egypte trvá dva roky.

Podľa stanice Al-Džazíra verdikt neznamená ani zbavenie obvinenia v poslednom prípade korupcie. Podľa neho Mubarak prijal dary od štátneho denníka Al-Ahram v hodnote 11 miliónov dolárov. Napriek tomu však bola podľa tejto televíznej stanice odstránená posledná právna prekážka k Mubarakovmu ďalšiemu zadržiavaniu. Podľa právnych zástupcov rodina už hodnotu darov vrátila.

Jeho právnici od začiatku o jeho prepustení nepochybovali. Jeden z analytikov v televízii povedal, že Mubarakovi teoreticky nič nebráni kandidovať v najbližších prezidentských voľbách, pretože zatiaľ nebol z ničoho usvedčený. Mubarak, ktorý vládol Egyptu 30 rokov, má teraz 85 rokov. Ak vyjde tento týždeň Mubarak na slobodu, bude to šesť mesiacov od chvíle, keď armáda prinútila odstúpiť jeho nástupcu Muhammada Mursího. Potom nasledovali nepokoje, ktoré majú na konte takmer tisíc ľudských životov. Počas revolučných udalostí v roku 2011 zahynulo asi 800 ľudí.