Obama má na výber viacero možností ako riešiť situáciu v Sýrii

25.08.2013 08:22
Barack Obama Foto:
Americký prezident Barack Obama.
Americký prezident Barack Obama sa v sobotu stretol s bezpečnostnými poradcami a zástupcami americkej armády. Tí mu navrhli viacero možností ako reagovať na možné použitie chemických zbraní sýrsku vládou.

Po skončení schôdzky to podľa agentúry Reuters oznámil Biely dom. Na stretnutí bol prítomný okrem iného viceprezident Joe Biden, Obamova poradkyňa pre otázky národnej bezpečnosti Susan Riceová či šéf CIA John Brennan. Obama sa doteraz zdráhal vojensky zaútočiť proti Sýrii. Už pred rokom sa ale nechal počuť, že by tento názor zmenil v prípade, keby Damask použil chemické zbrane.

„V spolupráci s medzinárodnými partnermi, majúc na pamäti výpovede desiatok svedkov a záznamy o príznakoch zabitých, americkí spravodajcovia i naďalej zhromažďujú fakty, aby zistili, čo sa stalo,“ uviedol Biely dom vo svojom vyhlásení. „Prezident tiež získal podrobný prehľad o viacero potenciálnych možnostiach, ktoré pre USA a medzinárodné spoločenstvo pripadajú do úvahy ako možná odpoveď na použitie chemických zbraní,“ dodal Obamov úrad.

Minister zahraničia John Kerry, ktorý je na dovolenke v Massachusetts, a minister obrany Chuck Hagel, ktorý v súčasnosti cestuje po Ázii, sa na rokovaní zúčastnili iba na diaľku. Biely dom odmietol prezradiť, kedy sa schôdzka skončila. Podľa agentúry Reuters trvala asi tri hodiny.

Minister obrany Hagel v súvislosti s rokovaním u prezidenta uviedol, že americká armáda sa pripravuje na možnosť, že sa Obama rozhodne pre vojenský zásah proti Sýrii. Prezident vraj požiadal Pentagon o prípravu možných vojenských opatrení. „Ministerstvo obrany má za úlohu pripraviť pre prezidenta všetky alternatívy,“ povedal minister. „To si vyžaduje rozmiestniť naše sily tak, aby boli schopné reagovať, nech už prezident zvolí akúkoľvek možnosť,“ dodal.

Agentúra AP však upozornila, že Obama možnosť rýchleho amerického zásahu proti Sýrii už skôr bagatelizoval, keď poukázal na problematickosť uskutočnenia takéhoto kroku bez vytvorenia silnej medzinárodnej koalície a získania mandátu od OSN.

Hagel odmietol poskytnúť akékoľvek podrobnosti o konkrétnych pohyboch vojenských síl. Podľa jedného z predstaviteľov armády sa však americké vojenské námorníctvo pre situáciu v Sýrii rozhodlo posilniť svoju prítomnosť v Stredozemnom mori o štvrtú vojnovú loď, vybavenú strelami s plochou dráhou letu.

O situácii v Sýrii v sobotu americký prezident telefonicky hovoril aj s britským premiérom Davidom Cameronom. Obaja vyjadrili „hlboké znepokojenie“ z možného použitia chemických zbraní. Ako následne uviedol hovorca britského premiéra, fakt, že sýrsky prezident Bašár al-Asad odmieta spolupracovať s inšpektormi OSN „naznačuje, že režim niečo skrýva“. Ak sa správy o použití chemických zbraní potvrdia, vyžiada si to „dôraznú odpoveď“ od medzinárodného spoločenstva, zhodli sa Obama s Cameronom.