Obama: USA by mali vojensky zasiahnuť proti sýrskemu režimu

ČTK | 31.08.2013 12:57, aktualizované: 
Obama, Biden Foto: ,
Americký prezident Barack Obama počas vyhlásenia v záhrade Bieleho domu.
Prezident Spojených štátov Barack Obama v sobotu oznámil svoje rozhodnutie, že USA by mali vykonať obmedzený vojenský úder proti cieľom sýrskeho režimu v reakcii na jeho chemický útok. K vojenskej akcii bude žiadať súhlas Kongresu, ktorý bude zasadať 9. septembra.

Americký prezident Barack Obama oficiálne požiadal Kongres o schválenie útoku na Sýriu. Zaslal mu návrh zákona povoľujúceho použitia vojenskej sily v Sýrii s cieľom odstrániť potenciál ďalších chemických útokov, informoval podľa agentúry AFP Biely dom.

Vo vyhlásení, ktoré večer predniesol pred Bielym domom, povedal, že v jeho právomoci je, aby vojenskú akciu nariadil bez schválenia Kongresom. Pre krajinu je ale podľa neho dôležité, aby sa o tom diskutovalo.

Predseda Snemovne reprezentantov John Boehner následne oznámil, že dolná komora Kongresu sa bude možnou vojenskou akciou USA v Sýrii zaoberať v týždni od 9. septembra. Malo by to teda znamenať, že úder bezprostredne nehrozí.

Šéf demokratickej väčšiny v Senáte Harry Reid neskôr vyhlásil, že hlasovanie by sa nemalo uskutočniť neskôr, než v týždni od 9. septembra. Reid povedal, že Senát budúci týždeň na túto tému usporiada verejné vypočutie so zástupcami Obamovej administratívy a verejné i neverejné brífingy pre senátorov.

„Domnievam sa, že použitie vojenskej sily proti Sýrii je oprávnené aj potrebné,“ vyhlásil Reid, podľa ktorého sa sýrsky prezident Bašár Asad útokom chemickými zbraňami dopustil „zverstiev“ na civilistoch.

Obama tiež zdôraznil, že Spojené štáty sú pripravené udrieť, kedykoľvek sa rozhodnú. „Nemôžeme a nebudeme zatvárať oči pred tým, čo sa stalo v Damasku,“ vyhlásil rozhodne k chemickému útoku z 21. augusta pri Damasku, ktorý označil za najhorší v 21. storočí. Upozornil, že jeho obeťou sa stalo vyše 1000 ľudí, vrátane stoviek detí.

Biely dom v nedeľu oboznámi členov Snemovne reprezentantov s tajnými informáciami o Sýrii. Podľa agentúry Reuters to vo vyhlásení oznámil úrad predsedu dolnej komory Kongresu Spojených štátov Johna Boehnera.

Nedeľné zasadnutie Snemovne reprezentantov sa má podľa Boehnerovho úradu začať o 20:00 SELČ.

Na vojenský útok sa pripravuje sýrska vláda aj povstalci

Sýria očakáva vojenský útok už „každú chvíľu“ a je pripravená okamžite odpovedať. V sobotu to oznámil nemenovaný vysoký predstaviteľ sýrskeho režimu.

Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo krajinu opustili chemickí inšpektori OSN. Ich odchod otvoril dvere možnej americkej intervencii a prezident Barack Obama v piatok naznačil, že tento krok príde už čoskoro. „Očakávame útok každú chvíľu. Sme pripravení hocikedy odpovedať,“ uviedol sýrsky bezpečnostný predstaviteľ pod podmienkou anonymity.

Na zahraničný zásah sa pripravujú aj sýrski povstalci, ktorí ho chcú využiť v svoj prospech. Nemajú však v pláne koordinovať boje so zahraničnými silami, uviedol v sobotu jeden z povstaleckých veliteľov. „Chceme využiť možné oslabenie niektorých oblastí útokmi. Nariadili sme skupinám, aby boli v každej provincii pripravené, keď k útoku dôjde,“ uviedol hovorca povstaleckej Najvyššej vojenskej rady Kasím Sádiddín.

Putin spochybnil americké obvinenia voči Asadovmu režimu

Ruský prezident Vladimir Putin označil americké obvinenia Damasku z použitia chemických zbraní za „nehorázny nezmysel“ a provokáciu.

Požiadal, aby USA predložili dôkazy pre svoje tvrdenia v Bezpečnostnej rade OSN, inak americké stanovisko neobstojí.

„Za situácie, keď sýrska armáda (vládne vojská) je v ofenzíve, je nehoráznou hlúposťou hovoriť o tom, že sýrska vláda použila chemické zbrane,“ vyhlásil Putin podľa agentúry Interfax.

Vyzval tiež amerického prezidenta Baracka Obamu, aby ako nositeľ Nobelovej ceny za mier pomyslel na budúce obete prípadnej intervencie v Sýrii. Hlasovanie britského parlamentu proti zásahu v Sýrii podľa Putina vypovedá o tom, že medzi západnými politikmi sú takí, ktorí sa riadia zdravým rozumom. Ruský prezident navrhol, aby sa o situácii v Sýrii hovorilo na summite G20, ktorý sa uskutoční koncom budúceho týždňa v Petrohrade.

Ruské médiá predpokladajú, že odchod inšpektorov OSN zo Sýrie zvyšuje pravdepodobnosť americkej vojenskej operácie proti režimu Bašára Asada, ktorému USA pripisujú zodpovednosť za chemický útok z 21. augusta pri Damasku so stovkami obetí.