Zväzok muža a ženy v ústave?

Igor Stupňan | 11.09.2013 12:00
Manželstvo ako zväzok muža a ženy si zaslúži ochranu prijatím ústavného zákona. Tvrdia to kresťanskí demokrati, ale ešte predtým chcú začať verejnú diskusiu.

So svojím návrhom prichádzajú len pár dní po tom, čo sa oddialilo rokovanie vlády o dokumente, v ktorom mali byť zohľadnené aj práva homosexuálov.

Predseda KDH Ján Figeľ vníma relativizovanie základných hodnôt a inštitúcií. „Vytváranie alternatívy k manželstvu a rodine spochybňuje manželstvo ako jedinečný zväzok muža a ženy. Nasledujú požiadavky na nové práva, ktoré menia pomery v spoločnosti a oslabujú, čo je zdravé,“ vyhlásil v utorok Figeľ. Poukázal tiež na to, že vláda vytvorila výbor pre práva LGBTI osôb (lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych ľudí) a pripravila celoštátnu stratégiu ľudských práv, cez ktorú ponúka alternatívu manželstva.

PIANO

Prečítajte si a komentár Petra Javůrka Posadnutí.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

V ústave sa hovorí o tom, že manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Adriana Mesochoritisová z mimovládnej organizácie Možnosť voľby nevidí dôvod rozširovať ústavnú definíciu. „Nerozumiem, prečo to má byť na Slovensku iba zväzok muža a ženy. Akíkoľvek ľudia majú právo na to, aby uzavreli manželstvo a mali počet narodených detí, ako sa rozhodnú,“ zdôraznila Mesochoritisová. Podľa nej Slovenská republika ako členská krajina EÚ, Rady Európy a OSN má prijaté viaceré dokumenty v oblasti práv neheterosexuálnych ľudí. „V tejto krajine patria ľudské práva všetkým a nielen vyvolenej skupine ľudí,“ dodala občianska aktivistka.

Prijatie ústavného zákona si vyžaduje podporu 90 poslancov, čo predpokladá dohodu s vládnym Smerom. „Smer má ľavicovú agendu a neviem si predstaviť, že by sa pod takýto návrh podpísala veľká časť poslancov Smeru. Z hľadiska politického pragmatizmu ide o nepriechodnú záležitosť a šéf KDH Figeľ to musí vedieť,“ zhodnotil politológ Tomáš Koziak. Podľa neho inštitút manželstva a rodiny neohrozujú práva LGBTI ľudí. Koziak si preto myslí, že kresťanskí demokrati si len „prihrievajú politickú polievočku“.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ