Bločkovú lotériu nevedia daňoví podvodníci obísť

Lenka Buchláková, Pravda | 04.10.2013 20:00, aktualizované: 
Bločky Foto:
Obchod si už nemôže dovoliť vydať falošný bloček, lebo daniari ho môžu konfrontovať s bločkami v lotérii.
Bločková lotéria sa stáva jedným z podstatných nástrojov na odhaľovanie daňových únikov. Aj keď projekt pre svoju zdanlivú jednoduchosť čelil od začiatku aj kritike, zdá sa, že je účinný.

Lotéria obmedzuje praktiky, keď najmä menší obchodníci neodvádzali daň z pridanej hodnoty tak, že nevydali bloček, vydali falošný bloček alebo účtenka vyzerala byť v poriadku, ale do fiškálnej pokladnice sa platba nezapísala a daň sa tak neodviedla.

Takto doteraz štát prichádza asi o 150 miliónov eur ročne. Po novom má štát v boji s podvodníkmi k dispozícii aktuálne už 8-miliónovú databázu bločkov, ktoré zatiaľ ľudia prihlásili do lotérie s nádejou, že vyhrajú 10-tisíc eur. Daniari si pri kontrole u podnikateľa ľahko porovnajú vydané bločky s účtenkami, ktoré boli z pokladnice prihlásené do lotérie. Nemusia tak už robiť pred kontrolou často dlhodobé námatkové nákupy.

Takto môžu zistiť, že podnikateľ z niektorých bločkov neodviedol daň. Podnikateľ si tak už nemôže dovoliť vydať falošný bloček, lebo ak si ho zákazník zaregistruje do lotérie, daniari pri kontrole na podvod prídu. „Máme v rukách nástroj, ako zefektívniť naše kontroly. Na podvodníkov prídeme skôr, keďže budeme mať údaje, aké bločky vystavili,“ potvrdil pre Pravdu prezident Finančnej správy František Imrecze.

Zákazníci po odštartovaní lotérie pýtajú častejšie od obchodníkov bločky a upozorňujú na prípady, keď im účtenku nedali alebo na nej neboli všetky náležitosti. Lotéria sa tak stáva Achillovou pätou nepoctivých obchodníkov. Ešte lepší by bol efekt lotérie, ak by boli pokladnice prepojené online priamo na daniarov. Výrobcovia pokladníc o tom rokujú s rezortom financií, ktorý by potom mal aktuálne elektronické údaje priamo z pokladnice. Od údajov v elektronickej forme si štát veľa sľubuje pri platiteľoch DPH, ktorí budú musieť od januára v takejto forme posielať výkazy o dodávkach tovarov a služieb. Má to zamedziť podvodom, pri ktorých štát vráti DPH aj z fiktívneho obchodu.

Za posledný mesiac preverili daniari na základe podnetov od ľudí v rámci fyzických kontrol vyše 400 podnikateľov. Za mesiac prišlo daniarom vyše 1¤500 podnetov. „Keď viem platiť dane ja, nech vedia aj iní. Išlo o predajňu výpočtovej a kancelárskej techniky, vydávajú tam úplne bežne bločky bez DKP (daňový kód pokladnice) a loga MF, a všimol som si to až teraz, keď som chcel taký bloček registrovať do lotérie, že to vlastne nie je možné. Pozrel som aj bloček spred roka, čo má slúžiť pri reklamácii, keď som tam kupoval nejaké komponenty do PC za takmer 300 eur, a to isté, bez DKP a loga,“ hovorí čitateľ Peter Kušnír z Trnavy. Na kontroly využívajú momentálne daniari aj služby colnej správy.

Obchodníci začali meniť pokladnice

Podľa predsedu Asociácie výrobcov, dovozcov a predajcov elektronických registračných pokladníc Petra Pörsöka si momentálne obchodníci začínajú svoje pokladnice preinštalovávať. „Keď obchodník vie, že za ten mesiac sa registrovalo sedem miliónov dokladov do lotérie a používa nelegálnu pokladnicu, je jasné, že sa začne báť, či mu na to cez nejaký jeho vystavený doklad daniari prídu,“ hovorí Pörsök.

Na Slovensku bolo k septembru tohto roka podľa údajov Finančnej správy registrovaných vyše 750-tisíc registračných pokladníc, ktorým je pridelené daňové pokladničné číslo. Momentálne má registračné pokladnice vyše 200-tisíc živnostníkov a podnikateľov. Bývalý servisný technik, ktorý nechcel byť menovaný, pre Pravdu povedal, že momentálne môže byť vyše polovica pokladníc nastavená na tzv. nefiškálny modul, keď síce obchodník vydá bloček so všetkými zákonom stanovenými náležitosťami, ale účtenka sa neuloží do pamäte pokladnice, čím obchodník štátu neodvedie daň z pridanej hodnoty.

Mnohé pokladnice majú aj USB rozbočovač, ktorý dokáže krátiť denné tržby. Zákazník síce dostane bloček na sumu, za ktorú si tovar kúpil, ale fiškálna pamäť pokladnice zaznamená vo väčšine takýchto prípadov tržbu, ktorá je o 65 až 95 percent nižšia.

Kto zámerne mení evidenciu dát?

Kým výrobcovia pokladníc svorne tvrdia, že pokladnice preinštalovávajú so zámerom krátenia tržieb servisní technici na požiadanie majiteľa, bývalý servisný technik tvrdí opak. „Výrobca fiškálneho zariadenia má zásadný vplyv na to, či budú môcť externé firmy a servisné strediská modifikovať dáta. Ak výrobca vytvorí dobre zabezpečený fiškálny systém, nikto z používateľov, servisných technikov ani tvorcov nadradených skladových programov nemá žiadnu šancu ovplyvniť tvorbu a evidenciu dát v systéme,“ hovorí bývalý servisný technik, ktorý nechcel byť menovaný.

Ako ďalej dodáva, výrobca sa spravidla tvári, že o podvodoch realizovaných na jeho pokladniciach nevie. „Tvrdí, že niekto zneužil pokladnice tým, že ich používa v rozpore s inštrukciami. V skutočnosti už výrobca programové prostredie pokladnice pripravil tak, aby uspokojil požiadavky zo strany používateľov a výrobcov riadiacich programov,“ doplnil servisný technik. Pörsök tvrdí, že takmer 50 členov asociácie, medzi ktorými sú významní výrobcovia fiškálnych pokladníc na Slovensku, sa od týchto praktík dištancuje.

Pomôcť má aj komunikačný kábel

Finančná správa verí, že vydávanie pokladničných bločkov, za ktoré niektorí podnikatelia neodvádzajú štátu dane, by malo byť od budúceho roka ešte komplikovanejšie. Všetky obchodné prevádzky budú musieť od januára budúceho roka mať okrem pokladnice v predajni aj komunikačný kábel, ktorý prepojí registračnú kasu s počítačom.

Daniari budú môcť takto efektívnejšie skontrolovať údaje fiškálnej pamäte z pokladnice, ktorá uchováva údaje o všetkých platbách. Ak zákazník kupuje napríklad oblečenie či potraviny alebo platí v reštaurácii, obchodník mu vystaví bloček aj s poradovým číslom. V údajoch z fiškálnej pokladnice pri kontrole daniarov nesmie byť počet pokladničných dokladov menší, ako je číslo pokladničného dokladu. Kábel nebude povinný, ak je možné pokladnicu prepojiť s počítačom cez wi-fi alebo bluetooth. Kontrolóri budú môcť predajcov pokutovať aj na mieste blokovou pokutou, čo teraz ešte možné nie je. Výška sankcie sa môže pohybovať od 30 eur do 3¤300 eur, za opakované porušenie od 60 eur do 6¤600 eur.

Pokladnice budú daniari môcť takisto lepšie skontrolovať už pri ich inštalovaní obchodníkmi. Výrobcovia, dovozcovia či predajcovia budú od januára 2014 povinní predkladať Finančnému riaditeľstvu technické a softvérové nástroje, ktoré daniarom umožnia ľahší prístup k údajom zaevidovaným v pokladnici. Zároveň budú mať servisné strediská povinnosť ukladať pri výmene fiškálnej pamäte údaje z nej na dátové médium.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ