Exšéf Mosadu: Arabská jar? Izrael nič neovplyvní

Andrej Matišák, Pravda | 08.10.2013 13:30
Efraim Halevi, Mosad, Izrael, tajná služba Foto:
Efraim Halevi
Efraim Halevi bol v rokoch 1998 až 2002 šéfom izraelskej tajnej služby Mosad. "Na Blízkom východe by zavládol chaos," odpovedal na otázku Pravdy, čo by sa podľa neho stalo, keby mal Irán jadrovú zbraň.

Podľa Haleviho je potrebné do izraelsko-palestínskych rokovaní zapojiť aj Hamas. „Ak sa k niečomu zaviaže, bude sa podľa toho správať,“ tvrdí o radikálnom hnutí Halevi. Rozhovor s ním vznikol na konferencii Fórum 2000: Spoločnosti v prerode.

Čo vnímate ako najväčšiu hrozbu pre bezpečnosť Izraela, pre jeho existenciu? Je to údajný vojenský jadrový program Iránu, ako to hovoria izraelskí politici?
Neexistuje nič, čo by ohrozovalo existenciu Izraela. Ten je nezničiteľný. Irán nám môže spôsobiť vážne škody a bolesť. Nemyslím si však, že má kapacity na to, aby nás zničil. Keď snívajú o tom, že vymažú Izrael z mapy sveta, nie je to realistické.

Ak by mal Irán jadrovú zbraň, zmenilo by to niečo?
Na Blízkom východe by zavládol chaos. Mnohé krajiny by sa tiež snažili vyrobiť jadrové zbrane. Kontrola by nebola možná.

Snaží sa Teherán podľa vás vyrobiť jadrovú bombu? Irán tvrdí, že nie.
Mnohé veci, ktoré Iránci robia, sa dajú vysvetliť len vojenským využitím jadrovej energie.

Ako by malo medzinárodné spoločenstvo riešiť tento problém, aj v súvislosti s novou iránskou vládou?
Malo by sa zamerať na veľmi tvrdé rokovanie, nezmierňovať sankcie, pokiaľ nebude Teherán skutočne spolupracovať. Keby to neurobil a keby sa priblížil k výrobe jadrových zbraní, všetky možnosti by mali ostať otvorené.

Je postup izraelskej vlády a premiéra Benjamina Netanjahuana proti Iránu správny?
Je to izraelská národná politika. Nie je to záležitosť tejto či inej vlády.

Takže akékoľvek izraelská vláda by robila smerom k Iránu to, čo Netanjahu?
Myslím si, že áno. V tomto prípade áno.

V súčasnosti opäť Izrael a Palestínčania rokujú. Môžu rozhovory priniesť nejaký výsledok?
Je to možné. Sú to však tajné rokovania a ja nemám informácie, na základe ktorých by som hodnoverne zhodnotil situáciu.

Podieľali ste sa napríklad na rokovaniach o mierovej zmluve s Jordánskom. Čo by ste teraz poradili izraelsko-palestínskym vyjednávačom?
Nech urobia čo najviac preto, aby mali v prvom rade dohodu založenú na základných princípoch, ako by sa mali ďalšie problémy riešiť.

Mali by sa do rokovaní zapojiť aj iné palestínske skupiny, najmä Hamas?
V prípade, že bude existovať dohoda, bolo by veľmi náročné ju uviesť do praxe bez toho, aby Hamas bol súčasťou palestínskej skupiny podieľajúcej sa na rokovaniach. Bolo by vhodné, ak by sa Hamas nejakým spôsobom zapojil. Oni hovoria, že sa nechcú zúčastniť na vyjednávaní. Hamas tvrdí, že nebude rokovať s Izraelom. Myslím si však, že pri vytvorení istej situácie by bol ochotný podieľať sa na uplatnení dohody. Malo by to však zostať až na záver rokovaní.

Veríte, že Hamas by dodržal slovo, keby sa k niečomu zaviazal?
S Hamasom už Izrael rokoval, v posledných rokoch o prepustení nášho vojaka, ktorého uniesli. Dohodli sme sa. Vždy, keď sme vyjednávali, Hamas dodržal slovo. Ak sa k niečomu zaviaže, bude sa podľa to správať.

Čo znamená arabská jar a jej pokračovanie pre Izrael?
Izrael nie je v pozícii, aby niečo, čo sa týka arabskej jari, ovplyvnil. Nemôže rozhodnúť o tom, čo by bolo dobré alebo zlé. Izrael musí akceptovať situáciu takú, aká je, a sústrediť sa na svoje strategické záujmy. Bez ohľadu na formu vlády ich napríklad Egypt v zásade rešpektoval. Izrael sa nemieša ani do vnútorného konfliktu v Sýrii. Riešili sme situáciu iba vtedy, ak hrozilo, že ovplyvní naše základné bezpečnostné záujmy.

So sýrskymi chemickými zbraňami sa na stôl dostal aj izraelský jadrový program. Nenastal čas o ňom hovoriť?
Čo má spoločná táto otázka so Sýriou?

Netvrdím, že to má niečo spoločné so Sýriou, iba sa pýtam, či by sme o ňom nemali diskutovať?
Prečo by sme to mali robiť?

Predpokladá sa, že Izrael má jadrové zbrane a existujú názory, že by vaša krajina mala byť súčasťou medzinárodných dohôd. Nestačí to ako dôvod?
Ohrozuje niekoho Izrael? Nie. Izrael nikoho vojensky neohrozuje. Žiadnej krajine sa nevyhráža zničením ani zmenou režimu. Nevidím dôvod, prečo by sme mali diskutovať o Izraeli. Nie sme súčasťou toho, čo sa deje.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ