Rebeli prepustili uneseného líbyjského premiéra

ČTK | 10.10.2013 07:17, aktualizované: 
Alí Zajdán Foto: ,
Líbyjský premiér Alí Zajdán.
Skupina bývalých povstalcov uniesla líbyjského premiéra Alího Zajdána skoro ráno z luxusného hotela Corinthia, v ktorom žije. Podľa agentúry AP boli unesení tiež dva Zajdánovi telesní strážcovia. V priebehu dopoludnia však vládne zdroje potvrdili, že premiér je na slobode. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Líbyjského premiéra Alího Zajdána údajne zadržiavali na oddelení boja proti zločinnosti na ministerstve vnútra v Tripolise.

Je v poriadku a bude s ním dobre zaobchádzať ako s líbyjským občanom, oznámila líbyjská štátna agentúra s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa príslušného ministerského oddelenia.

Zdôvodnila to rolou, ktorú Zajdánova vláda zohrala pri víkendovom zadržaní vysokého člena vedenia al-Kajdá abú Anas Libího americkým komandom v Tripolise. Žiadne požiadavky ale zatiaľ únoscovia nevzniesli.

„Jeho (Zajdánovo) zatknutie prichádza po vyhlásení (amerického ministra zahraničia) Johna Kerryho o dolapenie abú anas Libího, ktorý povedal, že líbyjská vláda o tejto operácii vedela,“ citovala agentúra Reuters hovorcu skupiny známej pod menom Operačné vedenie líbyjských revolucionárov. Podľa agentúry DPA sa na Zajdánovom únose podieľala jednotka ministerstva vnútra, Brigáda boja proti zločinu zložená z bývalých povstalcov. Štátna agentúra Lana s odvolaním sa na jedného z pracovníkov príslušného oddelenia ministerstva oznámila, že Zajdána „neuniesli, ale zatkli pracovníci tohto oddelenia“. Ministerstvo túto informáciu poprelo.

Zajdánov únos oznámili dve arabské satelitné televízie a potom ich potvrdila líbyjská vláda na svojich internetových stránkach. Vláda oznámila, že sa schádza ku krízovej schôdzke a situáciou sa bude zaoberať aj parlament. Vyhlásenie obsahuje aj výzvu občanom k zachovaniu pokoja.

„Početná skupina ozbrojencov vtrhla vo štvrtok veľmi skoro ráno do hotela. Vôbec sme nechápali, čo sa deje,“ povedal agentúre AFP jeden z hotelových zamestnancov.

Prihlásenie povstaleckej skupiny k únosu predsedu vlády potvrdilo počiatočné domnienky, že akcia súvisí s nedávnym zadržaním člena vedenia al-Kajdá abú Anas Libího. Muža, ktorý bol na zozname osôb hľadaných kvôli spoluúčasti na atentátoch proti americkým veľvyslanectvám v Keni a Tanzánii v roku 1998 a bola na neho vypísaná odmena päť miliónov dolárov, zadržalo pred piatimi dňami americké komando v Tripolise. Libí sa teraz nachádza v americkej väzbe mimo Líbye.

Premiér Zajdán sa v stredu stretol s Libího rodinou. Jej členov ubezpečil, že jeho vláda podnikne všetko, čo je v jej silách, aby Libímu „garantovala jeho práva“.

Na jar Zajdánov úrad obliehali členovia milícií, ktoré bojovali proti niekdajšiemu režimu líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Bývalí rebeli žiadali Zajdánovu demisiu, pričom poukazovali na zákon, ktorý zakazuje členom starého režimu zapojiť sa do politického života.

Zajdán za Kaddáfího vlády pôsobil ako veľvyslanec. Líbyjským úradom sa po ozbrojenom konflikte proti Kaddáfímu v roku 2011 nepodarilo obnoviť bezpečnosť a medzi Líbyjčaniami stále koluje množstvo zbraní.