Šerifovia v Kalifornii zastrelili chlapca s hračkárskou puškou

ČTK | 24.10.2013 09:00
Policajti v kalifornskom meste Santa Rosa zastrelili 13-ročného chlapca, ktorý niesol hračku v podobe útočnej pušky do kamarátovho domu.

Oznámili to podľa agentúry Reuters miestne úrady. Strážcovia zákona sa domnievali, že chlapec je ozbrojený skutočnou zbraňou. Incident sa odohral ešte v utorok, teda deň po tom, čo dvanásťročný študent v škole v meste Sparks v americkom štáte Nevada zastrelil učiteľa matematiky, zranil dvoch ďalších žiakov a následne spáchal samovraždu.

„Nie je správne, čo urobili môjmu chlapcovi,“ vyhlásil otec chlapca zastreleného v Kalifornii. Jeho syn, Andy Lopez, niesol kamarátovi jeho plastovú pušku na guličky, ktorú si u neho nechal cez víkend. Tá vyzerala ako útočná puška AK – 47, teda ako známy „kalašnikov“.

Poručík Paul Henry, ktorý nešťastie vyšetruje, uviedol, že dvaja šerifovi zástupcovia hliadkovali na ulici blízko chlapcovho domova, keď ho videli kráčať v ľavej ruke s predmetom, vyzeral ako puška. Hliadka dvakrát zvolala „Odlož zbraň!“. „( Chlapec ) sa otočil smerom k hliadke, pričom hlaveň zbrane sa zdvihla proti hliadke,“ uviedol Henry. Policajti začali strieľať a chlapca zastrelili.

„Bola to tragická udalosť. Tragická pre chlapcovu rodinu, našu obec a pre šerifovho zástupcu,“ uviedol poručík. Na mieste nešťastia sa objavili sviečky, plyšové medvedíky a kvety. Obaja šerifovi zástupcovia boli počas vyšetrovania postavení mimo službu. Šerif Steve Freitas sľúbil starostlivé a transparentné vyšetrenie celej tragédie. „Ako otec dvoch chlapcov v podobnom veku si ani nedokážem predstaviť utrpenie pozostalých,“ do­dal.