Litva má lepší výhľad ratingu, pomohlo aj euro

SITA | 27.10.2013 12:40
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) zlepšila výhľad ratingu Litvy zo stabilného na pozitívny.

Svoje rozhodnutie odôvodňuje výrazným ekonomickým rastom a pravdepodobným vstupom Litvy do eurozóny. Agentúra zároveň potvrdila krajine dlhodobý rating v domácej a zahraničnej mene na stupni BBB a rating krátkodobých záväzkov v domácej a zahraničnej mene na stupni A-2.

"Revízia výhľadu ratingu odzrkadľuje naše očakávania, že robustný ekonomický rast Litvy bude pokračovať, kým inflácia sa zmierni, čo zvýši pravdepodobnosť, že sa v roku 2015 stane devätnástym členom Európskej menovej únie,“ uviedla agentúra S&P vo svojom stanovisku. Litva, ktorá je v súčasnosti na čele rotujúceho predsedníctva EÚ, by sa tak stala poslednou pobaltskou krajinou, ktorá zavedie euro. Susedné Estónsko vstúpilo do eurozóny v roku 2011 a v Lotyšsku sa stane euro zákonným platidlom od 1. januára 2014.

Litovská ekonomika by mala vzrásť v tomto roku o 3,7 % po tom, ako sa v roku 2012 zväčšila o 3,6 %. Priemerná medziročná inflácia v krajina, ktorá je jednou z hlavných podmienok prijatia eura, spomalila v septembri na 1,7 % z úrovne 1,9 % v auguste.