V ČT sa vraj manipulovalo spravodajstvo, tvrdí 23 redaktorov

Pravda.sk | 01.11.2013 08:07
televízia, televízor, ovládač Foto:
Ilustračné foto.
Popredný český moderátor politických diskusií Václav Moravec je otrávený situáciou, ktorá sa v Českej televízii (ČT) rozpútala spísaním sťažnosti na manipuláciu spravodajstva.

On sám podpísal vyhlásenie, že žiadnym tlakom nečelil. „Nepovažujem za šťastné, keď sa veci neriešia na pôde spravodajstva. Rozmýšľam, či mám ďalej pracovať v inštitúcii , ktorá sa háda cez médiá,“ uviedol pre server IDnes.cz.

Moravec je jedným zo 61 zamestnancov spravodajstva Českej televízie, tí sa podpísali pod list riaditeľovi Petrovi Dvořákovi. Odmietajú v ňom, že by boli vo svojej práci počas volieb akokoľvek ovplyvňovaní a vylučujú manipuláciu v spravodajstve.

Odmietli tak sťažnosť dvadsiatich troch svojich kolegov, ktorí vyzvali Radu ČT, aby sa zaoberala možnou cenzúrou a porušovaním objektivity zo strany vedenia. Prekážajú im najmä údajné zásahy v prospech prezidenta Miloša Zemana.

Prečo sa Moravec rozhodol podpísať petíciu, v ktorej ovplyvňovanie odmieta? „Pretože tí, čo tú prvú petíciu nepodpísali, teraz vyzerajú ako hlupáci, ktorí podliehajú cenzúre a tlakom. Som tým otrávený. Je to moja prvá petícia v živote,“ priznal.

Moderátor nedeľných debát hovorí, že prípady, na ktoré jeho kolegovia Radu ČT upozorňujú, nemôže posúdiť, pretože pri nich nebol. S vedením z Kavčích hôr však úplne spokojný nie je. „Mňa sa dotýka, že generálny riaditeľ obchádzal politikov Nielen kvôli (moderátorke) Daniele Drtinovej, ale aj s mojím menom. Ale to neznamená, že všetci ostatní v televízii slúžia cenzúre alebo manipuláciám,“ uviedol Moravec. „Premýšľam, či mám ďalej pracovať v inštitúcii, ktorá sa háda cez médiá,“ dodáva pre portál.

Moravec zvažuje odchod z média

Autori sťažnosti sa nepodpísali s odkazom na osud kolegov Jakuba Kalenského, ten si pred časom posťažoval verejne a bol prepustený. A ani Moravec nevie, kto sťažnosť podpísal. „Ak sú tam podpísaní editori, moderátori, príde mi to zvláštne. Prečo nepreukázali občiansku odvahu, o akú sa pokúšam ja v Otázkach Václava Moravca? A ak mal šéfredaktor chybné pripomienky, tak ich neodmietli?" pýta sa.

Autori sťažnosti však tvrdia, že už všetky možnosti domôcť sa nápravy vyčerpali. „O situácii bol opakovane informovaný riaditeľ spravodajstva i generálny riaditeľ. Jediným výsledkom bolo zastrašovanie a vyhrážanie sa všetkým, ktorí prejavia snahu pristať na takéto praktiky a v tejto veci sa akokoľvek angažovať,“ uvádzajú.

Šéfredaktora spravodajstva Petra Mrzenu trápi, že sťažnosť znižuje dôveru v ČT a prácu stoviek ľudí z redakcie spravodajstva. „Vykreslili ma, ako by som bol predseda fanklubu Miloša Zemana. Takýto obraz odmietam. Ak niekto príde s takýmto vážnym obvinením, potom by mal schopný ich preukázať,“ uzavrel pre server.