Proti pytliakom zasahujú kukláči

Milan Kráľ, Pravda | 04.11.2013 16:00
kukláči, pytliaci, les, maskovanie Foto: ,
Policajti oblečení v špeciálnych maskovacích oblekoch pozorujú les aj cez deň, pytliak má len malú šancu, že by takto zamaskovaných mužov spozoroval.
Policajní kukláči prečesávali v stredu lesy v okolí Kočoviec pri Novom Meste nad Váhom, pátrali najmä po pytliakoch. Takúto akciu zorganizovali v Trenčianskom kraji od augusta už štvrtýkrát. Pracovníci Štátnych lesov vravia, že v lokalitách, kde sa tieto akcie uskutočnili, klesol počet trestných činov o 80 percent.

Asi dvadsať kukláčov sa v stredu podvečer zhromaždilo v areáli zvernice Sochoň neďaleko Kočoviec. V maskách na tvári, ozbrojení a vybavení nepriestrelnými vestami. Veliteľ im vydal krátky povel: „Prvá skupina Alfa pôjde smer Sochoň, druhá skupina Bralo smer Oborka a tretia skupina Delta pôjde smer Macejkovec. Rozumeli ste? Takže – vpred!“

Policajti sa vydali po určených trasách. Na lesy už padla tma, pohybovali sa pomaly, potichu, aby prípadných páchateľov zďaleka na seba neupozornili. Preto nepoužívali ani baterky. Pre kukláčov to bol zároveň výcvik, ako sa pohybovať v neznámom teréne. Nepriestrelné vesty sú v ich základnej výbave, ale mali aj svoje opodstatnenie. Pytliak prichytený pri čine môže začať strieľať aj po ľuďoch. Výstrahou je aj prípad z Rakúska, kde minulý mesiac pytliak zastrelil štyroch ľudí.

Podobné akcie zorganizovali od augusta aj v okresoch Bánovce nad Bebravou a Prievidza, v Kočovciach ju zorganizovali druhýkrát. Zatiaľ nikoho neprichytili priamo pri čine, ale policajti ani nemali ilúzie, že v lese hneď niekoho zadržia. Vravia, že je to skôr o prevencii, ľudia si určite všimnú, že sa niečo také deje, a to sa hneď rozkríkne.

„Od augusta, keď sa uskutočnila prvá policajná akcia, sme tu zaznamenali zníženie prípadov trestnej činnosti o 80 percent. Určite to odrádza pytliakov,“ potvrdil ich slová Róbert Kiš, riaditeľ trenčianskeho odštepného závodu štátneho podniku Lesy SR.

Lesníci bojujú s tromi skupinami trestnej činnosti, okrem pytliactva sú to aj krádeže dreva a vjazd autami na lesné pozemky, čo je v rozpore so zákonom. Zvernicu Sochoň, ktorá má asi 550 hektárov, obkolesuje plot dlhý približne 11 kilometrov, a ten často našli poškodený. Vlani spôsobili zlodeji dreva štátnym lesom škodu za takmer 3-tisíc eur. Ujma na strate mimoprodukčných funkcií lesa je však podľa Róberta Kiša niekoľkonásobne vyššia. Škody, ktoré majú na svedomí pytliaci, vyčíslili lesníci na 2 800 eur.

„Často sa nám stáva, že v poľovnom revíre nachádzame stopy po pytliačení, či už je to vývrh, alebo časti ulovenej zveri. Je veľmi problematické zabezpečovať ochranu zveri pred pytliactvom, pretože sa pohybujeme na obrovských územiach, náš závod hospodári na vyše 38-tisíc hektároch lesných pozemkov,“ dodal Róbert Kiš.

Už to nie je klasické pytliačenie osamelého pytliaka, čo si ulovenú zver nesie domov na pleciach. Pri pytliačení dnes spolupracuje viacero ľudí, sú to organizované skupiny s väčším počtom áut. Jedna skupina stráži začiatok doliny, ďalšia strieľa zver a tretia ju odváža preč. Autom vojdú až do lesa, zver strieľajú priamo z kabínky. To už nie je žiadna romantická poľovačka, je to obyčajné zabíjanie na kšeft, mäso často končí aj v reštauráciách.

Vlani polícii ohlásili 29 prípadov pytliactva. Za prvých deväť mesiacov tohto roka polícia eviduje už 24 prípadov. Preto chce v podobných akciách, akú v stredu zorganizovala v Kočovciach, pokračovať ďalej. „V spolupráci s lesnou a poľovnou strážou budeme v týchto akciách pokračovať v nepravidelných intervaloch aj naďalej, a to na celom území Trenčianskeho kraja,“ zdôraznila Elena Antalová, krajská policajná hovorkyňa.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ