Viac míňajte, radia Američania Európanom

ČTK | 14.12.2013 07:48
Dlhá ekonomická recesia v eurozóne sa končí a Európa by sa po stabilizácii svojich financií mala teraz zamerať na podporu domáceho dopytu a zamestnanosti. Povedal to v piatok v Snemovni reprezentantov USA americký minister financií Jack Lew.

„Potom, čo Európa významne pokročila v ceste za finančnou stabilitou, má teraz podmienky na to, aby kládla väčší dôraz na posilnenie svojej dopytu a zamestnanosti,“ povedal Lew podľa agentúry Reuters vo vystúpení k situácii medzinárodného finančného systému.

Eurozóna sa v druhom štvrťroku vymanila z recesie, ktorá trvala dva a pol roka, v letnom štvrťroku sa ale jej rast takmer zastavil. Vyhliadky na výraznejšie oživovanie podkopáva rekordne vysoká nezamestnanosť a nízka dôvera spotrebiteľov aj podnikateľov.

Najslabšie ekonomiky eurozóny sa stále potýkajú s vysokým zadlžením. Lew v tejto súvislosti vyzval zákonodarcov, aby schválili návrh reforiem nového systému členských kvót v Medzinárodnom menovom fonde, ktorý prispieva k záchrane krajín eura postihnutých dlhovou krízou.