S petardami sa nesmie búchať celý deň

sp, Pravda | 31.12.2013 12:00
pyrotechnika, delobuchy Foto: ,
Ilustračné foto
Silvestrovské oslavy sa nezaobídu bez petárd či svietiacich rakiet. Používať sa však smú iba v presne vymedzený čas.

Petardy, svetlice či farebné dymy sa navyše nesmú odpaľovať v blízkosti nemocníc či zariadení pre deti alebo dôchodcov.

„Časové obdobie vymedzujúce možnosti používania zábavnej pyrotechniky na verejných priestranstvách je krátke a určujú ho všeobecne záväzné nariadenia obcí. Napríklad v hlavnom meste sa smie odpaľovať len od 31. decembra od 18. hodiny do 1. januára do 3. hodiny, teda fakticky iba počas noci na prelome rokov,“ pripomína hovorca bratislavskej mestskej polície Peter Pleva. Za porušenie predpisu hrozí v Bratislave pokuta 33 eur. Pleva však priznáva, že vypátrať „autora“ konkrétneho výbuchu je zložité, pretože na policajta určite dobrovoľne nepočká. Navyše často ide o deti bez právnej zodpovednosti. Podobné je to aj v iných mestách.

Odpaľovanie rôznych rakiet či ohňostrojov každý rok prináša zranenia. Smrteľné nehody majú na svedomí najmä po domácky vyrábané kúsky. Nedozerné dôsledky môže mať podľa Plevu aj kúpa pyrotechniky po záruke, hoci je výrazne lacnejšia. Pozor treba dávať na poškodené obaly alebo vlhké kusy.

„Vlani počas silvestrovskej noci utrpelo pri odpaľovaní zábavnej pyrotechniky zra­nenia 34 ľudí, z toho päť detí,“ vyčíslil hovorca záchranárov Boris Chmel. Najtragickejšie sa skončila zábava v obci Rybany v okrese Bánovce nad Bebravou, kde v prvých novoročných minútach vybuchla 60-ročnému mužovi po domácky vyrobená pyrotechnika a pripravila ho o život.

Chmel zdôrazňuje, že pri zranení je dôležité poskytnúť správne prvú pomoc. „Napríklad pri popáleninách rýchle a dostatočne dlho chladiť miesto poranenia a potom ho prekryť sterilnou gázou,“ odporúča. Zavolať treba na linku 155 alebo osobne vyhľadať lekárske ošetrenie.

Hlukom z pyrotechniky trpia domáci miláčikovia, psi totiž vnímajú tento zvuk 20– až 30-krát silnejšie ako človek. Na zmiernenie stresu im veterinári predpisujú tabletky. Tie treba kombinovať aj s inými opatreniami, ako je napríklad vata v ušiach. Majitelia psov by mali premiestniť ich pelech čo najďalej od okna. Ak zviera musí zostať v byte samo, odporúča sa pustiť nahlas rádio alebo televízor, aby bolo predpripravené na hluk zvonku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ