Poslanci namietajú nesúlad zákona o hmotnej núdzi s Ústavou SR

TASR | 06.01.2014 14:29
V posledných pracovných dňoch roka 2013 bolo na Ústavný súd (ÚS) doručené podanie skupiny poslancov NR SR, ktorých zastupuje Jozef Mihál a ktorým sa dožadujú začatia konania o súlade niektorých ustanovení zákona o hmotnej núdzi s Ústavou SR.

Poslanci NR SR totiž neakceptovali pripomienky prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý zákon z dielne Smer pôvodne nepodpísal a 26. novembra 2013 ho opätovne schválili. Zákon v januári tohto roka nadobudol účinnosť aj bez jeho podpisu. Ľudia v hmotnej núdzi budú mať nárok na finančnú pomoc od štátu vo výške 61,60 eura len vtedy, ak odpracujú 32 hodín mesačne v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľných činností. Základným predpokladom týchto podmienok má byť to, že ľuďom v hmotnej núdzi má byť práca ponúknutá.

Podľa predkladateľov podania na ÚS tým došlo k porušeniu práva na pomoc, ktorá je nevyhnutná na zabezpečenie základných životných podmienok. Namietajú tiež nerovnaké zaobchádzanie s poberateľmi dávky v hmotnej núdzi a preto žiadajú pozastavenie účinnosti týchto ustanovení zákona. Podľa prezidenta SR sa môže stať, že niektorí poberatelia dávok môžu o ne prísť nezaslúžene, pretože nie sú schopní vykonávať nijakú prácu, prípadne v ich okolí žiadna nie je.

Ako pripomenul, keďže je v pozícii prezidenta, tak musí pri hodnotení zákonov posúdiť, či sú v súlade s ústavou. V tomto prípade ústavný článok a ústava hovorí jednoznačne – štát nemôže nechať občana v hmotnej núdzi bez akéhokoľvek základu pre možný život," upozornil. Je presvedčený, že ak o tomto legislatívnom predpise bude rozhodovať ÚS, vyloží ústavu tak, ako je napísaná a reálne myslená.

Aj ombudsmanka Jana Dubovcová už avizovala, že sa pre daný zákon obráti v priebehu tohto mesiaca na ÚS.