Po tragických nehodách je policajtov na cestách viac

jal, Pravda | 10.01.2014 20:00
nehoda, havária, auto Foto:
Pri čelnej zrážke medzi oravskými obcami Rabča a Rabčice vo štvrtok po obede zahynuli dvaja mladí manželia.
Za prvých deväť dní nového roka zomrelo pri nehodách na slovenských cestách už 12 ľudí. Najviac, až päť obetí, je v Žilinskom kraji. Aj preto je už od piatka na cestách viac policajtov.

Pri dopravných kontrolách sa zameriavajú na dodržiavanie najvyššej povolenej rýchlosti, nesprávny spôsob jazdy, alkohol či iné návykové látky u vodičov.

Mimoriadne tragické následky má dopravná nehoda, ktorá sa stala vo štvrtok popoludní na Orave medzi obcami Rabča a Rabčice. Opel Vectra sa čelne zrazil so Škodou Felicia, pričom v škodovke zahynul mladý manželský pár Veronika (25) a Ľudovít (23), ich 11-mesačný synček bol zranený a prevezený z trstenskej nemocnice do Univerzitnej nemocnice v Martine. Je hospitalizovaný na oddelení pediatrickej intenzívnej medicíny detskej kliniky a jeho stav je stabilizovaný. Ručička tachometra na Opli sa v čase zrážky zastavila na rýchlosti 130 km/h. Jeho vodič skončil s ľahšími zraneniami v nemocnici. Polícia v tomto prípade začala trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia, zatiaľ nikoho neobvinila.

Je to už piata havária s tragickými následkami na území Žilinského kraja, kde sa aj vlani podľa štatistík rezortu vnútra stalo najviac smrteľných dopravných nehôd. Zahynulo pri nich 40 ľudí, je to o dve obete menej ako v roku 2012. Kým predvlani bolo v kraji najviac obetí v Žilinskom okrese, vlani sa najviac smrteľných nehôd stalo v okrese Čadca. Žilinský kraj je dôležitý dopravný uzol, s viacerými cestami medzinárodného významu, ale cestná sieť, najmä pre chýbajúce diaľnice či rýchlostné cesty, je v zlom stave.

„Je to jednak cestná sieť, ale aj nedisciplinovanosť vodičov. Pri väčšine nehôd je to kombinácia týchto dvoch faktorov. Máme zanedbanú dopravnú výchovu od škôlky až po vodičský. Máme agresívnych vodičov, nezodpovedných, nerešpektujúcich zákon ani najzákladnejšie pravidlá slušného správania,“ myslí si Gustáv Kasanický z Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline.

V súvislosti s tragickou bilanciou a pre bezpečnosť účastníkov cestnej premávky je od piatka, nielen v Žilinskom kraji, ale na celom Slovensku vyšší počet policajných hliadok na cestách. „Počas kontrol sa polícia bude zameriavať na dodržiavanie najvyššej povolenej rýchlosti, zákaz požívania alkoholických nápojov vodičmi motorových a nemotorových vozidiel, používanie reflexných prvkov nemotorovými účastníkmi cestnej premávky a iné. Každé takéto porušenie zákona bude polícia nekompromisne sankcionovať v zmysle platného sadzobníka pokút,“ uviedla žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Kontrolám sa nevyhnú ani chodci či cyklisti. „Pripomíname, že za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci a cyklista jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Chodci majú po novom túto povinnosť aj v obci, ak sa pohybujú po vozovke, teda na miestach, kde nie sú vybudované chodníky pre chodcov,“ zdôraznila hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Vážne dopravné nehody od začiatku roka 2014 v Žilinskom kra­ji

  • 1. január, Žilina: Pri nehode 19-ročného Žilinčana na Mazde 626, ktorý jazdil pod vplyvom alkoholu (1,33 promile) sa vážne zranil 16-ročný spolujazdec. Pri prejazde pravotočivej zákruty prešiel s autom mimo cesty a narazil do stĺpa trolejového vedenia.
  • 2. január, Ivachnová: Štyria ľudia sa zranili, z toho jedna žena ťažko, pri dopravnej nehode v Ivachnovej (okres Ružomberok). Vodič (47) na Škode Felicia narazil do pred ním stojaceho vozidla Renault Espace.
  • 2. január, Trstená: Muž (18) z Tvrdošína na Renaulte Thalia po prejdení pravotočivej zákruty prešiel s vozidlom mimo cesty, kde sa prevrátil na strechu. Jeho 20-ročný spolujazdec zraneniam na mieste podľahol.
  • 7. január, Kraľovany: Pri dopravnej nehode medzi Martinom a Ružomberkom po zrážke s kamiónom zomrela 39-ročná vodička Škody Felicia. Nehodu pravdepodobne zapríčinil iný vodič, ktorý riskantne obiehal.
  • 8. január, Kysucké Nové Mesto: Vodička (56) Fabie zrazila na priechode pre chodcov v Kysuckom Novom Meste dvoch mužov, 44-ročný muž zomrel po prevoze do nemocnice, druhý 59-ročný chodec bol ťažko zranený.
  • 9. január, Rabčice: Medzi obcami Rabča a Rabčice (okres Námestovo) zomreli mladí manželia v Škode Felicia po čelnej zrážke s Oplom Vectra, ktorý šoféroval 28-ročný muž. Takmer ročný syn manželov z Rabčíc bol so zraneniami prevezený do nemocnice.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ