Hollandova partnerka pre mileneckú aféru skončila v nemocnici

ČTK | 12.01.2014 16:57
Valerie Trierweilerová, François Holland Foto: ,
Francúzska prvá dáma Valerie Trierweilerová s prezidentom François Hollandom.
Francúzsku prvú dámu Valerie Trierweilerovú hospitalizovali, oznámila to agentúra AFP.

Do nemocnice ju údajne dohnali informácie médií o dôvernom vzťahu jej partnera, prezidenta Françoisa Hollanda, s herečkou Juliou Gayetovou.

O Hollandeovej známosti informoval časopis Closer, ktorý zverejnil fotky prezidenta a herečky, ktoré podľa neho dokazujú ich tajné schôdzky. Ukazujú napríklad hlavu štátu, ako ide k herečke do bytu, „kde prezident zvykol prespávať“. Hollande v piatok časopisu pohrozil žalobou pre porušenie svojho súkromia, k pomeru s Gayetovou sa ale nevyjadril.

Podľa magazínu sa jedno z posledných stretnutí odohrala na Nový rok, keď hlava štátu s helmou na hlave prišla k bydlisku herečky na skútri. Bulvárny časopis upozornil, že tieto tajné schôdzky môžu viesť k zanedbaniu bezpečnosti prvého muža Francúzska, pretože ho pri nich údajne pre diskrétnosť sprevádza len jeden bodyguard, ktorý vraj občas dokonca dostane za úlohu dôjsť pre čerstvé croissanty.

Okrem ekonomiky má vysvetliť aj údajný pomer

Hollanda čaká budúci týždeň dôležité vystúpenie, na ktorom má predstaviť plány na ozdravenie ekonomiky krajiny na tento rok. Hrozí ale, že prejav súčasná kauza úplne zatieni. Odhalenie bulváru môže mať pre prezidenta „katastrofálne“ následky, myslia si niektoré francúzske denníky. Podľa parížskeho spravodajcu BBC bude hlava štátu zrejme dotlačená k tomu, aby urobila nejaké vyhlásenie ohľadom svojho súkromia a objasnila súčasný stav.

Základná otázka znie, či Hollande (59) má naozaj s herečkou Juliou Gayetovou (41) nejaký vzťah. A ak áno, tak ako je to s Trierweilerovou (48), ktorá s ním žije v Elyzejskom paláci a mala by ho budúci mesiac sprevádzať na návšteve Spojených štátov.

„Vysvetľovať len pár minút predtým, než by mal predniesť svoj ​​návrh vízie pre Francúzsko, ako je to s jeho vzťahom, sľubuje zaujímavé predstavenie,“ napísal napríklad denník Sud – Ouest. Denník L' Alsace zase poznamenal, že obvinenia sú „pre Françoise Hollanda katastrofálne vo všetkých smeroch“.

Hollande nastúpil do prezidentského úradu v máji 2012 a jeho obľuba neustále klesá. Podľa jedného z prieskumov vlani v novembri ho podporovalo len 15 percent ľudí.