Kto sa bojí zubárov z Ukrajiny?

Zlatica Beňová, Pravda | 17.01.2014 16:58, aktualizované: 
Neda Makarovská, Ján Gašič Foto: ,
Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo Neda Makarovská a prezident Slovenskej komory zubných lekárov Ján Gašič.
Obava z lacnejšej konkurencie? Komora zubných lekárov tvrdí, že toto nie je dôvod, prečo chce sprísniť podmienky pre kolegov z Ukrajiny.

Tých viac ako tridsať pracuje na Slovensku. Podľa komory prílev zubárov z východu ohrozuje pacienta. Odôvodňuje to tým, že ukrajinskí lekári nemajú dostatočné vzdelanie. Žiada preto ministerstvá školstva aj zdravotníctva, aby pre nich zmenili kritériá pri udeľovaní povolení na prax.

Ministerstvá však zmeny neplánujú. Podľa nich je vzdelanie ukrajinských lekárov dostatočné. Zdravotnícky rezort tiež pripomína, že pacienti s nimi majú dobré skúsenosti. Zabezpečiť zubného lekára do dediny alebo do odľahlého regiónu je veľký problém. Prevažná väčšina našich stomatológov chce robiť v mestách, kde je viac ľudí. Obce na východnom a strednom Slovensku tento stav začali riešiť tým, že prijímajú zubárov z Ukrajiny.

Jeden z nich pracuje aj v hornooravskej obci Oravské Veselé. „Kedysi sme tu mali dvoch zubárov a mali čo robiť, keď odišli, tak sme sa snažili robiť všetko preto, aby sme k nám nejakého dotiahli. Zrekonštruovali sme zdravotné stredisko, pripravili služobný byt. Trvalo takmer dva roky, kým sa nám to podarilo, a sme radi, že tu pána doktora z Ukrajiny máme. Urobíme všetko preto, aby sme si ho tu udržali,“ hovorí prednosta obecného úradu Albín Maslaňák a dodáva, že obec s 2 900 obyvateľmi by prijala ešte jedného, majú tam pre neho vytvorené podmienky.

Štyridsťročný Oleksandr Kondratiuk z Ukrajiny poukazuje na to, že získať prácu na Slovensku nebolo jednoduché. „Trvalo takmer rok a pol, kým mi uznali vzdelanie, musel som urobiť ešte skúšky a absolvovať stáž v zubnej ambulancii a naučiť sa jazyk. Pochádzam z Čerkaskej oblasti na Ukrajine, prečo som odišiel, je veľmi zložité hovoriť, rozhodol som sa takto a neľutujem,“ konštatuje Kondratiuk. V Oravskom Veselom už má svoju klientelu. Prišla za ním aj jeho manželka s dieťaťom a neuvažujú, že by sa vrátili späť.

V súčasnosti podľa komory zubárov na Slovensku pracuje 33 zubných lekárov z Ukrajiny. „Nebojíme sa tejto konkurencie, ale sme zodpovední aj za bezpečnosť pacientov,“ hodnotí prezident komory Ján Gašič.

Vysvetľuje, že nie sú proti tomu, aby sa u nás zubári z Ukrajiny usadili. Žiadajú len, aby sa pre nich sprísnili podmienky na vydanie povolenia vykonávať prax. „Napríklad v Českej republike musia absolvovať ukrajinskí lekári vstupný test, môžu si vybrať z piatich jazykov. Pol roka sú zamestnaní v ambulancii pod dozorom stomatológa, potom musia svoju odbornosť, legislatívu aj jazykovú úroveň preukázať ďalším testom a až potom dostávajú požadované povolenie,“ povedal Gašič. Podobné kritériá by mali byť podľa neho aj na Slovensku. Komora sa už obrátila na ministerstvo zdravotníctva, aby zmenilo legislatívu.

Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo Neda Makarovská vidí problém v rozdielnosti jednotlivých predmetov, ktoré sa učia mladí zubári. „Naše osnovy nám únia sprísnila, niektoré predmety sa naši študenti v porovnaní s ukrajinskými učia viac hodín a napríklad parodontológiu či preventívne zubné lekárstvo sa Ukrajinci neučia vôbec,“ uvádza Makarovská.

Uznávanie dokladov o vzdelaní spadá pod rezort školstva. Jeho hovorca Michal Kaliňák povedal, že sa pri tom postupuje podľa európskeho práva. „V smerniciach Európskej únie o uznávaní odborných kvalifikácií je presne zadefinované, čo má obsahovať odborná príprava zubného lekára na území členského štátu. Uvedené požiadavky musí spĺňať každý žiadateľ, či je z členského, alebo nečlenského štátu,“ podotkol hovorca.

Kaliňák poukazuje na to, že vzdelávanie zubných lekárov na Ukrajine trvá päť až šesť rokov. Študenti tam absolvujú viac hodín ako stanovujú slovenské kritériá.

So sprísnením legislatívy, ktoré navrhuje komora, ministerstvo zdravotníctva nesúhlasí. Podľa neho lekári zo zahraničia musia splniť také isté kritériá ako tí naši. Rezort zdravotníctva neeviduje žiadne podnety od občanov, v ktorých by sa sťažovali na ukrajinských zubárov.

„Práve naopak, na ministerstvo prišlo niekoľko e-mailov od pacientov, ktorí prístup zahraničných lekárov vyzdvihovali a s poskytnutou zdravotnou starostlivosťou boli spokojní. Podnety prichádzajú najmä na slovenských zubárov,“ dodala hovorkyňa rezortu Martina Lidinská.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ