Armáda má málo psov, rezort obrany dokúpil ďalších

TASR | 22.01.2014 14:05
Armáda aj vojenská polícia má málo služobných psov, rezort obrany im dokúpil ďalších 14 štvornohých pomocníkov. Podľa oznamu vo vestníku verejného obstarávania zaplatili za psy združeniu K-7 Psovodi záchranári Slovenskej republiky 7 200 eur bez DPH.

„Ide o strážnych, hliadkových a špeciálnych psov na detekciu výbušnín a detekciu drog,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Rezort obrany rokoval aj so Slobodou zvierat o možnej spolupráci pri zaobstaraní psov z útulkov. Od tejto organizácie, ani od iného útulku by však podľa hovorkyne nedostal psy, ktoré by spĺňali kritéria výkupu.

Ministerstvo obrany zabezpečuje služobné psy podľa požiadaviek vojenských útvarov a finančných možností rezortu. Psy, ktoré teraz pre vojakov obstarali, by mali ísť k útvarom v Martine, Prešove, Nitre a Trenčíne (pracovisko Hronsek).

Niektoré z „vojenských“ psov sa dostanú aj na misiu do zahraničia. „V súčasnosti je v operácii ISAF nasadený jeden príslušník Vojenskej polície so služobným psom na detekciu drog,“ dodala Balleková. Služobné psy cvičia v Centre výcviku a kynológie Vojenskej polície Vlkanová – Hronsek. V Ozbrojených silách SR mali k 31. decembru minulého roka 70 služobných psov a vo Vojenskej polícii „slúžilo“ 25 psov. „V obidvoch prípadoch ide o podstav, pretože plánovaný počet služobných psov pre ozbrojené sily je 130 a pre Vojenskú políciu 40,“ poznamenala Balleková.