Sobotka a Fico chcú spoločné zasadnutie vlád na Slovensku

ČTK, TASR | 13.02.2014 11:42, aktualizované: 
Bohuslav Sobotka, Robert Fico Foto: ,
Premiéri Česka a Slovenska, Bohuslav Sobotka a Robert Fico, na oficiálnej návšteve v Bratislave.
Premiéri Bohuslav Sobotka a Robert Fico sa dohodli, že chcú na Slovensku usporiadať spoločné stretnutie českej a slovenská vlády. Malo by sa uskutočniť najlepšie ešte pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu, povedal Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii. Sobotka je v Bratislave na oficiálnej návšteve Slovenska.

Podľa českého predsedu vlády by kabinety na spoločnom zasadnutí mali riešiť napríklad cestné spojenie oboch krajín. Je potrebné prepojiť rýchlostné komunikácie medzi Zlínskym a Trnavským krajom či Moravskosliezskym a Žilinským krajom, uviedol Sobotka. Zlepšenie cestného spojenia podľa neho povedie k zlepšeniu hospodárstva.

Ďalšou témou pre obe vlády je spolupráca v obrannej politike. Sobotka pripomenul, že existuje osem pracovných skupín medzi ministerstvami obrany oboch krajín. Armády si od spolupráce sľubujú napríklad ušetrenie prostriedkov pri nákupoch techniky.

Česko a Slovensko by mali tiež spolupracovať pri formuláciách spoločných pozícií v medzinárodných organizáciách, či už v rámci višegrádskej skupiny (Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko) alebo v Európskej únii. Praha a Bratislava budú koordinovať napríklad postoje v prístupe k energetickej koncepcii únie, uviedol Sobotka.

Premiéri upozornili, že už nie sme novými členskými štátmi EÚ

Fico a Sobotka na spoločnom verejnom vystúpení v rámci Národného konventu o Európskej únii (EÚ) na pôde Univerzity Komenského v Bratislave konštatovali, že po desiatich rokoch členstva už naše republiky nie sú novými členskými štátmi Európskej únie.

Práve preto je podľa Sobotku potrebné postupne prekonať všetky staré dohody dávajúce členom, ktorí vstúpili do EÚ pred rokom 2004, rôzne výnimky. Výzvou je podľa českého premiéra aj lepšia koordinácia rozpočtovej a hospodárskej politiky, ďalšie rozširovanie EÚ a udržanie jej konkurencieschop­nosti. Česká republika pod jeho vedením plánuje priblíženie k EÚ, okrem iného sa chcú začať pripravovať na prijatie eura. „Radi by sme boli pri tom, keď sa bude diskutovať o európskej budúcnosti,“ povedal Sobotka.

Slovensko podľa Fica splnilo všetky svoje záväzky z prístupovej zmluvy, vrátane prijatia eura a vstupu do schengenského priestoru. „Sme súčasťou najužšieho jadra Európskej únie,“ poznamenal. Pripomenul, že HDP Slovenska sa za desať rokov v EÚ zvýšilo o 25 percent a momentálne dosahuje 75 percent priemeru EÚ, pre porovnanie, česká ekonomika dosahuje až 80 percent európskeho priemeru. Slovenský premiér však upozornil, že rozdiely vo výkonnosti oboch republík boli v čase rozdelenia Československa podstatne väčšie. Zároveň pripomenul, že Slovensko dostane v najbližších rokoch z EÚ o 13 mld. eur viac, ako do nej odvedie. Len na zamestnávanie mladých ľudí môže podľa neho Slovensko v rokoch 2015 a 2016 čerpať až 200 miliónov eur. „Až 75 percent všetkých verejných investícií, ktoré na Slovensku robíme, financujeme zo zdrojov Európskej únie,“ upozornil Robert Fico.

„Vstup do EÚ viedol k prosperite, umožnil modernizáciu ekonomiky. EÚ je tiež garantom mieru, stability, demokracie a prosperity. Česká republika a Československo boli v minulosti vždy závislé od rozhodnutia veľmocí, niekedy bez toho, že by sa prihliadalo na náš názor. To už sa nebude opakovať,“ zhrnul Sobotka výhody členstva v EÚ.

Obaja lídri sa zhodli, že nadchádzajúce eurovoľby prinášajú riziko zvolenia príliš veľkého počtu europoslancov z protestných a radikálnych strán. Zároveň vyjadrili vieru, že socialistická a ľudová frakcia získajú v EP dostatočnú väčšinu.

„Vyzývam občanov SR na čo najvyššiu účasť na voľbách do EP. Ťažko hovoriť o europoslancoch ako o reprezentatívnej vzorke, ak k voľbám príde necelá pätina ľudí,“ vyhlásil Fico, ktorý chce na tému eurovolieb hovoriť aj s predsedami strán Ľudovej platformy. Dodal, že slovenskí voliči často nechápu význam a úlohu EP, niekedy aj v dôsledku mále zrozumiteľného informovania zo strany inštitúcií EÚ. „Právomoci EP sa od jeho vzniku dramaticky zmenili. Dnes je spoluzákonodarcom pre takmer celé právo EÚ,“ upozornil Robert Fico.

Rozhodnutie premiéra rokovať o účasti na eurovoľbách s SDKÚ, KDH a Mostom – Híd kritizoval predseda SaS Richard Sulík. „No výborne. Fico sa už pokúša organizovať život aj Ľudovej platforme. Byť na ich mieste, veľkú radosť by som z toho nemal. Ale tým z nich, ktorí sa pripravujú na budúcu vládnu koalíciu so Smerom, to asi neprekáža,“ vyhlásil.

Podľa Sulíka sa predseda Smeru vo svojej rétorike posunul ohľadom EÚ do eurorealistickejšej polohy, napríklad kritizuje, ak sa EÚ snaží vykonávať kompetencie, ktoré jej nepatria. „Je pozoruhodné, že to hovorí politik, ktorý z desiatich rokov členstva Slovenska v Európskej únii bol sedem rokov premiérom vlád, ktoré ani raz neboli schopné vrátiť Bruselu jedinú smernicu. Naopak, všetko, čo odtiaľ prišlo, zhltli aj s navijakom,“ povedal líder eurokandidátky SaS Ján Oravec.

Verejné vystúpenie premiérov SR a ČR zorganizovali Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Centrum pre európske záležitosti SR v spolupráci s Univerzitou Komenského v Bratislave.