World Press Photo 2014 vyhrali lovci signálu v Džibuti

Pravda.sk | 14.02.2014 16:15
World Press Photo, 2014 výherca, fotografia Foto:
World Press Photo - víťazná fotografia Američana Johna Stanmeyera. Zobrazuje afrických migrantov pri Džibuti, ktorí chytajú signál.
Medzinárodná porota 57. ročníka súťaže World Press Photo vybrala snímku amerického fotografa Johna Stanmeyera. Fotografia zobrazuje afrických migrantov pri meste Džibuti, ktorí sa v noci snažia zachytiť na svojich mobilných telefónoch lacný signál zo susedného Somálska, aby sa mohli spojiť s príbuznými v zahraničí.

Džibuti je spoločnou zastávkou pre migrantov zo Somálska, Etiópie a Eritrey, ktorí hľadajú lepší život v Európe a na Strednom východe. Snímka tiež vyhrala prvú cenu v kategórii Súčasné problémy a Stanmeyer ju spravil pre National Geographic.

Fotografia Brenta Stirtona, juhoafrického...
Fotografia Carly Kogelman z Holandska. 1. cena...
+7Fotografia Christophera Vanegasa, mexického...

Medzinárodná porota zložená z devätnástich popredných odborníkov oblasti fotožurnalistiky z celého sveta začala posudzovať viac než 100-tisíc súťažných snímok prihlásených na World Press Photo 1. februára v Amsterdame. Výsledky oznámili v piatok 14. februára. Ocenených 53 obrázkov predstavia na výstave, ktorá počas celého roka precestuje viac ako 100 miest vo vyše 45 krajinách. Začne sa v Amsterdame 18. apríla 2014.

Porota udelila prvé, druhé a tretie ceny v deviatich kategóriách. Výhercovia prvých cien dostanú finančnú odmenu vo výške 1 500 eur, za hlavnú cenu dostane fotograf odmenu 10 000 eur. Slávnostné odovzdávanie cien sa bude konať v dňoch 24. a 25. apríla 2014 v Amsterdame.

Fotografia Nemca Markusa Schreibera. 1. cena v... Foto: Reuters
World Press Photo, 2014 výherca, fotografia Fotografia Nemca Markusa Schreibera. 1. cena v kategórii Ľudia - momentky. Na snímke je sklamaná žena, ktorá sa nedostala k rakve zosnulého Nelsona Mandelu.

World Press Photo organizuje poprednú medzinárodnú súťaž vo vizuálnej žurnalistike. Nadácia sa zaväzuje k podpore a presadzovaniu vysokých štandardov v reportážnej a dokumentárnej tvorbe. Jej cieľom je vytvárať záujem širokej verejnosti o prácu fotografov a iných vizuálnych novinárov a o slobodnú výmenu informácií. World Press Photo je nezávislá nezisková organizácia so sídlom v Amsterdame, založená bola v roku 1955.

Kategórie súťaže World Press Photo:

  • Súčasné problémy
  • Momentky
  • Každodenný život
  • Šport
  • Hlavné správy
  • Miestne správy
  • Príroda
  • Inscenované portréty