Na Janukovyča vydali zatykač

ČTK | 24.02.2014 09:32, aktualizované: 
ukrajina, janukovyč, prezident Foto: ,
Zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.
Ukrajinská polícia vydala na zvrhnutého prezidenta Janukovyča zatykač kvôli hromadným vraždám civilistov. Pátra aj po ďalších predstaviteľoch bývalého režimu. Oznámil to nový minister vnútra.

„V pondelok ráno sa začalo vyšetrovanie hromadných vrážd. Po Janukovyčovi a ďalších preedstaviteľov bolo vyhlásené pátranie,“ uviedol na Facebooku Arsen Avakov, ktorý teraz stojí na čele ukrajinského ministerstva vnútra.

Ozbrojené zrážky pred zvrhnutím režimu si v Kyjeve minulý týždeň vyžiadali desiatky ľudských životov. Janukovyča v nedeľu videli na Kryme, miesto jeho terajšieho pobytu ale podľa Avakova nie je známe.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev, s ktorým Janukovyč svojho času uzatváral dohody o prenájme Sevastopolu ako krymskej základne ruskej flotily na Čiernom mori, spochybnil legitimitu nových ukrajinských predstaviteľov.

„Nerozumieme tomu, čo sa tam deje. Ide však o skutočnú hrozbu pre naše záujmy a pre našich občanov,“ povedal ruský premiér o zmenách v Kyjeve. „Existujú veľké pochybnosti o celej rade orgánov moci, ktoré tam teraz fungujú,“ dodal.

Rusko však podľa Medvedeva chce dodržať platné zmluvy, vrátane dohody o dodávkach plynu. „Nepracujeme s jednotlivcami alebo určitými ľuďmi, toto je (záležitosť) medzištátnych vzťahov,“ povedal.

Kandidát na nového premiéra Arsenij Jaceňuk pred poslancami vyhlásil, že štátna pokladnica je rozkradnutá a krajina sa nachádza na pokraji bankrotu. Pred europoslancami sa posťažoval, že potrebuje do konca týždňa zohnať štyri miliardy dolárov, ktoré chýbajú na penzie, platy štátnych zamestnancov a na zaplatenie dodávok ruského plynu.

„Keď to nepôjde dobre, situácia sa môže v priebehu niekoľkých mesiacov obrátiť a hnev ľudí na Majdane sa stočí na novú vládu,“ povedal český poslanec Európskeho parlamentu (EP) Libor Rouček, ktorý s delegáciou EP rokoval s novými ukrajinskými predákmi. Osobne by odporúčal poskytnúť Kyjevu pomoc aj zrušiť víza pre Ukrajincov ako „morálnu vzpruhu“ pre ľudí, ktorí za európske hodnoty nasadzovali svoje životy.

Protesty v Kyjeve vypukli vlani v novembri po tom, čo Janukovyč odmietol podpísať dohodu o pridružení k Európskej únii a naopak sa priklonil k Rusku. Protestné hnutie nakoniec vyústilo v pád režimu. O prípadnom podpise asociačnej dohody však EÚ chce rokovať až s novou vládou zvolenou vo voľbách. Nového prezidenta majú Ukrajinci voliť 25. mája. Po búrlivých dňoch zavládol v Kyjeve relatívny pokoj.