Nie je dôvod otočiť sa k Rusku chrbtom

Andrej Matišák | 25.02.2014 10:00
Politika USA voči Ukrajine sa bude odvíjať od toho, akým spôsobom sa do tamojšieho diania vloží Rusko, nazdáva sa americký analytik Stephen Bittner, ktorý pôsobí ako profesor histórie na Sonoma State University.

Znepokojuje vás niečo pri pohľade na posledný vývoj na Ukrajine?
Ako problém vnímam základnú vec – kto právoplatne vládne v štáte? Táto otázka sa zatiaľ nevyriešila. Nachádza sa politická moc v dave na Majdane? V parlamentnej sále? Alebo v horšom prípade sa Ukrajina rozštiepi na východ a juh, čo sú oblasti lojálne predchádzajúcemu režimu, a na západ a stred, teda časti, ktoré sa obzerajú po Európskej únii? Doterajšia opozícia, ktorá sa dostala k moci, by mala vyslať jasný signál rusky hovoriacim regiónom Ukrajiny.

V akom zmysle?
Zreteľne im dať najavo, že všetci obyvatelia Ukrajiny budú mať prospech s bližších vzťahov s okolitým svetom. Platiť by to malo nielen o postoji k Európe, ale aj k Rusku. Nie je dôvod, aby sa Ukrajina úplne odvrátila od Ruska, snažiac sa sledovať európsku integráciu.

Čo očakávate od silných hráčov, akými sú USA, EÚ a Rusko?
Nazdávam sa, že Američania budú hrať takpovediac druhé husle na Ukrajine, pokiaľ sa situácia nečakane nezmení k horšiemu. USA jednoducho nemajú dosť odvahy, aby Kyjevu ponúkli Marshallov plán (ako to spravili s ekonomickou pomocou európskym štátom po druhej svetovej vojne, pozn. red.).

Ako teda odhadujete politiku Washingtonu?
USA sa spoľahnú, že Medzinárodný menový fond a EÚ ponúknu Ukrajine stimuly a pôžičky, aby sa vyhla najväčšiemu finančnému problému, ktorým je hrozba štátneho bankrotu. Americká pasivita by sa mohla zmeniť, keby sa Rusko s výraznejšou energiou vložilo do diania v susednej krajine. Noviny Moscow Times napísali, že nemenovaný predstaviteľ ruskej diplomacie pohrozil použitím vojenskej sily na ochranu Krymu v prípade, že by sa Ukrajina začala rozpadávať.

Existuje riziko vyhrotenia ruského postoja?
Rusi sa ocitli v nepríjemnom rohu, pretože ukrajinskej opozícii dávali nálepku neofašistickej orientácie. Toto neposkytuje dosť priestoru pre kompromis. Západ a rodiace sa nové ukrajinské vedenie musia nájsť spôsob, ako pomôcť Rusku, aby utíšilo svoju rétoriku, a dospieť k zhode. Pravdepodobne napríklad sľubom, že sa nezruší zákon prijatý vládou Viktora Janukovyča, čo zabezpečuje rovnosť jazykov medzi ukrajinsky a rusky hovoriacimi obyvateľmi.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ