Prvá debata kandidátov v znamení opatrnosti

su | 09.03.2014 14:01, aktualizované: 
Prezidentský palác, leto, fontána, obloha Foto: ,
Ilustračné foto.
Prvá spoločná debata prezidentských kandidátov pred televíznymi kamerami v TA3 nepriniesla ostré výčitky a poukazovania na nedostatky súperov. Niesla sa skôr v duchu nič na vlastnom prejave nepokaziť, diskutéri si pod kožu preto nešli.

„Diskusia bola vecná a dôstojná. Bolo cítiť vzájomný rešpekt medzi kandidátmi a zároveň aj rešpekt k voličom,“ zhodnotil politológ Michal Horský.

Diskutovalo prvých sedem preferenčne najsilnejších kandidátov – Robert Fico, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Radoslav Procházka, Pavol Hrušovský, Ján Čarnogurský a Gyula Bárdos. O hodinu neskôr v TA3 debatovali ďalší siedmi kandidáti.

Poznámky protikandidátov smerovali najmä na Fica a Kisku, ktorí majú podľa prieskumov najväčšiu šancu postúpiť do druhého kola volieb.

Milan Kňažko ďakoval ľuďom, ktorí ho podporili, a skončil nepriamo pri Kiskovi. Kňažka totiž podporil Igor Brossmann, ktorý založil s Kiskom charitatívny projekt Dobrý anjel. Kiska zareagoval, že aj on si Brossmanna váži. Už nespomenul okolnosti, ktoré ich rozdelili. Brossmannovi sa nepáčilo, že Kiska chce kandidovať za prezidenta a zneužiť tak projekt Dobrý anjel. Keď sa v roku 2011 Brossmann, odborník na reklamu a marketing, vzdal všetkých funkcií v Dobrom anjelovi, hovoril, že je to dané rozdielnymi názormi medzi ním a Kiskom o ďalšom smerovaní projektu. Kiska neskôr po ohlásení kandidatúry prestal v Dobrom anjelovi pôsobiť.

Kandidáti Kiskovi pripomínali chýbajúce politické skúsenosti. Hrušovský podotkol, že by malo ísť o samozrejmosť. Kiska oponoval, že človek by mal ukázať, že má riešenia a že niečo aj dokázal urobiť.

Robert Fico apeloval na potrebu politickej stability. „Tu sa skôr naznačuje, poďme sa biť s vládou, vytvárajme súboj s vládou, vytvárajme nestabilitu,“ poznamenal Fico. Súperi mu oponovali. Kňažko argumentoval, že pri dobrých krokoch bude oporou vláde, ale dohody sa podľa neho vytvárajú len v diskusii odlišných názorov. „Pán premiér, čo z tej stability majú ľudia, ktorí tu žijú?“ pýtal sa Procházka. Podľa neho prezident nie je určený na boj s vládou, ale nemal by sa ani starať, aby ministri mali „nohy v teple“.

Hrušovský i Fico čelili poznámkam, že Smer a KDH sa dohodli na zmenách ústavy v otázke justície a ochrany manželstva práve v čase prezidentskej kampane. Hrušovský je rád, že k dohode došlo. „Nechápem hystériu, ktorá sa tu strhla,“ podotkol.

Ján Čarnogurský za problém Slovenska považuje, že politická scéna nesprávne pomenúva politické problémy. Spomenul sociálnu situáciu či bezpečnosť ale aj nebankové inštitúcie. „Najväčší počet občanov trpí najmä tým, že nebankové subjekty z nich zdierajú doslova kožu,“ poznamenal. Gyula Bárdos kritizoval vládu za jej postoje k Rusku a ku krymskej kríze. „Chýba mi ťah na bránu,“ vravel. Pri zmenách v ústave by posilnil v nej občiansky princíp, aby začínala: My, občania a nie my, národ slovenský.

Politológ Horský zhodnotil vystúpenia kandidátov. Podľa neho sa Kiska poznámkam súperov vyhýbal napríklad v súvislosti s jeho chýbajúcimi politickými skúsenosťami. „Správal sa ako „poučený diskutér“, že lepšie je invektíve sa vyhnúť, ako ju rozmazávať a vyvracať. Aj Kňažkovo tvrdenie o podpore spoluzakladateľa Dobrého anjela Igora Brossmanna mal Kiska obšírnejšie vysvetliť a nie ubezpečovať verejnosť, že on si pána Brossmanna tiež váži,“ uviedol Horský. Podľa neho po vystúpení Kisku i Čarnogurského ich stúpenci nemôžu byť spokojní, pretože ich podpora po debate sa zrejme nezvýšila.

Očakávania SMK podľa Horského naplnil jej kandidát Bárdos, rovnako ako Procházka a Kňažko naplnili očakávania vlastných generácií. „O autoritu prvého občana, ktorý chce slúžiť všetkým, sa s nadhľadom usilovali Robert Fico a Pavol Hrušovský,“ mienil politológ. Podľa neho sú títo kandidáti prirodzene limitovaní podporou vlastných strán vo verejnosti.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ