Únia chystá zoznam Rusov, na ktorých po krymskom referende dopadnú sankcie

ČTK, TASR | 14.03.2014 17:26
Ukrajina Foto: ,
Proukrajinskí aktivisti vo východoukrajinskom meste Charkov demonštrovali pred blížiacim sa nedeľným referendom o osamostatnení Krymu obrovskou žlto-modrou ukrajinskou zástavou podporu územnej integrite Ukrajiny.
V prípade uskutočnenia nedeľňajšieho referenda o pripojení ukrajinského Krymu k Rusku chcú Spojené štáty a Európska únia zmraziť víza najmenej trinástim blízkym spolupracovníkom ruského prezidenta Vladimira Putina.

V piatok to napísal nemecký denník Bild s tým, že sankcie by sa týkali okrem iného ministra obrany Sergeja Šojgua, vicepremiéra Dmitrija Rogozina či Putinovho kancelára Sergeja Ivanova. Agentúra Reuters medzitým oznámila, že Brusel pripravil zoznam asi 130 vysokých ruských predstaviteľov, ktorým by mohol zakázať vstup do EÚ a zmraziť majetok.

O Kryme v Londýne rokovali šéfovia americkej a ruskej diplomacie John Kerry a Sergej Lavrov. Kerry vo štvrtok varoval, že ak Rusko referendum nezastaví, podniknú USA a EÚ voči Moskve sériu tvrdých krokov. Západ aj Kyjev označujú plebiscit za nelegálny a výsledok odmietajú uznať. V tomto duchu sa vyjadrilo a ministerstvo zahraničných vecí SR. „Rozhodnutie o vykonaní referenda o odtrhnutí Krymu od Ukrajiny je nelegálne a nelegitímne, pričom je v rozpore s platnou ukrajinskou ústavou,“ zdôraznil hovorca rezortu Boris Gandel s tým, že Slovensko tento plebiscit ani jeho výsledky neuzná. Zopakoval, že pre SR sú neakceptovateľné všetky kroky, ktoré by viedli k narušeniu suverenity, nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny.

Päťsto strán s menami vysokopostavených

Podľa agentúry Reuters únioví diplomati špecializovaní na vzťahy s Ruskom vypracovali päťstranový zoznam s približne 120 až 130 menami ruských predstaviteľov, ktorých by sankcie mohli postihnúť. Podľa nemenovaného úniového zástupcu, ktorý má kópiu zoznamu, sú v zozname najvyšší predstavitelia politických i vojenských kruhov, napríklad generáli.

Diplomati úniových krajín ale upozorňujú, že definitívny výber dotknutých zatiaľ nie je a jeho podoba bude do poslednej chvíle závisieť od aktuálneho vývoja. Pôjde však o „malý, ale politický významný“ zoznam, ktorý by mal dať jasný signál nielen Krymu, ale tiež Rusku ako takému, povedal jeden z nich.

Pripomenul tiež, že sankčné režimy nezačínajú zoznamami so stovkami osôb, ale skôr na nich bývajú desiatky mien. Významnejšie ako počet vraj je ale predovšetkým nájdenie tých ľudí, ktorých zaradenie do skupiny bude skutočným signálom. Aj ďalší diplomat zdôrazňoval predovšetkým kritériá výberu a tiež snahu EÚ mať celé sankcie právne dôkladne podložené.

Na zozname sa bude pracovať do pondelka

Bild, ktorý má tradične veľmi dobré informácie, informoval s odvolaním sa na úniové aj americké zdroje najmenej o 13 menách z politických i priemyselných kruhov. Popri už spomínaných predstaviteľov sú medzi nimi šéf ruskej Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev, generálny riaditeľ plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller, šéf pološtátneho ťažiarskeho koncernu Rosnefť Igor Sečin a niekoľko Putinových poradcov.

„Doteraz žiadny zoznam neexistuje,“ povedal istý vysoký predstaviteľ EÚ, ktorého DPA oslovila. Dodal, že ešte nie je hotový a že sa ňom bude pracovať až do pondelka. V tento deň, ak sa v nedeľu referendum na Kryme uskutoční, by EÚ a USA mali sankcie zverejniť.

Rosnefť: Poškodí to obchodných partnerov na Západe

Hovorca spoločnosti Rosnefť v reakcii na možnosť sankcií proti Sečinovi povedal, že by to bolo hlúpe a že všetky pokusy poškodiť ropnú firmu by mali horší dopad pre jej zahraničných partnerov ako pre Rosnefť.

„Dúfam, že to skončí len ako plané reči. Je to hlúpe, malicherné a očividná sabotáž. Myslím, že to mimoriadnym spôsobom doľahne hlavne na obchodných partnerov firmy Rosnefť na Západe,“ citoval Reuters hovorcu ropnej spoločnosti.

Moskva hovorí o 500 signatátoch petície za zabratie Krymu

Ruské ministerstvo kultúry muselo pre veľký záujem ukončiť registráciu signatárov petície podporujúce ruské zabratie Krymu. Oznámila to agentúra ITAR-TASS. Petícia, ktorá podporuje politiku prezidenta Vladimira Putina voči Ukrajine, bola v minulých dňoch vystavená na podpis pre čelných predstaviteľov ruskej kultúry a umenia. Príjem podpisov ministerstvo zastavilo po registrácii päťstého signatára.

„Ďakujeme všetkým, ktorí dali najavo svoj občiansky postoj a dokázali, že im budúcnosť nie je ľahostajná,“ uviedlo ministerstvo na svojom webe. „Vzhľadom na záplavu listov a telefonátov od činiteľov ruskej kultúry sme museli zbieranie podpisov ukončiť, pretože nemáme technické prostriedky potrebné na zvládnutie takého náporu,“ konštatovalo ministerstvo.

Niektorí umelci popierajú svoj súhlas

Práve týmto náporom odôvodnilo vedenie ministerstva „technické chyby“, v dôsledku ktorých sa medzi signatármi ocitli ľudia, ktorí petíciu neschvaľujú. V minulých dňoch ruská tlač oznámila, že svoj podpis takto pod petíciou našli napríklad spisovateľ Andrej Konstantinov alebo dramaturg Nikolaj Koljada. Súhlas s jej obsahom ale popierajú.

Pateticky formulovaná petície hovorí o „spoločných koreňoch“ Rusov s krajanmi na Kryme . "Naše spoločné dejiny, kultúra, duchovné zdroje, naše základné hodnoty nás zjednotili navždy, " hovorí sa dokumente.

Petíciu podpísalo niekoľko v Európe známych ruských umelcov, napríklad dirigent Valerij Gergijev , violista a dirigent Jurij Bašmet, herec Oleg Tabakov, herec a režisér Fiodor Bondarčuk alebo baletný majster Nikolaj Ciskaridze.