Rusko pre ukrajinskú krízu zrejme opäť posunie privatizáciu

ČTK | 18.03.2014 19:24
Rusko zrejme pre dopady ukrajinskej krízy na finančné trhy znovu odloží už výrazne oneskorený program privatizácie.

Predaje štátnych podielov vo veľkých firmách plánované na druhý štvrťrok sa možno presunú do druhého polroka tohto roka, oznámila v utorok šéfka úradu pre správu štátneho majetku Olga Dergunovová.

„Môže sa stať, že by sme to mohli uskutočniť až v treťom a štvrtom štvrťroku,“ povedala Dergunovová podľa agentúry Interfax. Zmienila sa v tejto súvislosti o predaji podielov v leteckej spoločnosti Aeiroflot, ropnom gigante Rosnefť a námornom prepravcovi Sovkomflot.

V dôsledku prudkého prepadu ruských trhov pod vplyvom ukrajinskej krízy a hrozby západných sankcií proti Rusku by Moskva z predaja akciových podielov na trhu získala oveľa menej ako predtým. Prepad na trhoch už viedol k odloženiu emisií firemných akcií a dlhopisov. Index ruského trhu MICEX klesol tento rok o 13 percent a kurz rubľa je slabší o 11 percent.

Ukrajinská kríza odložila niekoľko primárnych akciových emisií a firmy budú čakať, ako sa situácia vyvinie, povedali agentúre Reuters zdroje z bánk a firiem. Podľa nich ide o emisie ruskej veľkoobchodnej pobočky nemeckej maloobchodnej skupiny Metro, predajua tovaru pre deti Detskyj Mir a úverovej spoločnosť Credit Bank of Moscow.

Ruská banka Promsvjazbank odložila emisiu dlhopisov a banková jednotka Sberbank odložila jednu z najvýznamnejších investičných konferencií v Rusku.