Poľsko: USA by mali posilniť bezpečnosť v strednej Európe

ČTK | 22.03.2014 17:05
Spojené štáty by vo svetle krymskej krízy mali posilniť svoju vojenskú prítomnosť v Poľsku a ďalších štátoch NATO v strednej a východnej Európe.

Vyhlásil to poľský minister obrany Tomasz Siemoniak. Washington je podľa neho tejto myšlienke otvorený. Podrobnejšie rokovania sa však zatiaľ nezačali.

„Spojené štáty musia zvýšiť svoju prítomnosť v (strednej a východnej) Európe, v Poľsku tiež,“ povedal podľa agentúry Reuters minister Siemoniak poľskému rozhlasu. Vzhľadom na krízu na Ukrajine je podľa neho „prirodzené“ usudzovať, že ďalšie rokovania s USA budú zahŕňať aj možnosť umiestniť v regióne americkú základňu.

Ruská anexia ukrajinského Krymského polostrova vyvolala v niektorých členských štátoch NATO v regióne obavy o vlastnú bezpečnosť. Spojené štáty sa na žiadosť Varšavy skôr tento mesiac rozhodli zvýšiť rozsah svojich vojenských cvičení v Poľsku a vyslať do krajiny 12 stíhacích lietadiel F – 16 a 300 členov americkej armády.

Americký viceprezident Joe Biden v utorok počas návštevy Poľska potvrdil plány na rozmiestnenie prvkov amerického raketového štítu v tejto krajine do roku 2018.

Poľsko podporuje západné sankcie uvalené proti Moskve pre anexiu. Poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski v rozhovore pre nemecký denník Bild podotkol, že sankcie sú „ako jadrové zbrane – je lepšie ich používať ako hrozbu, než ich rozmiestňovať“, citoval ho Reuters.

„V súčasnej situácii ale nemáme na výber,“ uviedol minister. Vplyvy sankcií je podľa neho potrebné preštudovať. V dlhodobom horizonte by ale vraj mohlo byť drahšie nerobiť nič.