Obama: Rusko je po Kryme izolované, EÚ a USA koordinujú sankcie

ČTK | 26.03.2014 16:03
Barack Obama, Herman Van Rompuy, EÚ, USA, Rusko Foto: ,
Americký prezident Barack Obama a stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy (vpravo).
Rusko je pre svoj postup na Kryme vo svete izolované, vyhlásil americký prezident Barack Obama po svojom strednajšom rokovaní s predstaviteľmi Európskej únie.

EÚ a Spojené štáty podľa neho svoj ​​postup koordinujú a teraz rokujú o možných ďalších sankciách. Tie by zasiahli ruské hospodárstvo napríklad v okamihu, ak by Rusko preniklo do ďalších častí Ukrajiny.

„Spojené štáty a Európa sú v tejto otázke jednotné,“ zdôraznil Obama. Podporujú Ukrajinu, sú rozhodnuté pomôcť stabilizovať jej ekonomiku. Sú ale tiež jednotné v odhodlaní Moskvu izolovať a dosiahnuť to, že za svoje činy bude musieť Rusko zaplatiť.

Ak Ruská federácia nezmení kurz, bude to mať dôsledky pre jej ekonomiku, upozornil americký prezident. Je podľa neho jasné, že aby Rusko dopad jednotlivých nových sankcií pocítilo, budú mať tieto opatrenia istý vplyv aj na svetovú ekonomiku a USA aj Európsku úniu. Obama pripustil, že niektoré krajiny, napríklad viac závislé na ruských energetických surovinách, môžu byť postihnuté viac. „Berieme to na vedomie, energie sú samozrejme v centre našich snáh,“ poznamenal americký prezident.

„Rusko je navyše osamotené. Bolo osamotené, keď skúšalo svoje akcie obhájiť v Bezpečnostnej rade OSN,“ podotkol Obama. Naopak jednotné sú podľa neho krajiny EÚ aj členovia Severoatlantickej aliancie. Podľa Obamu sa prerátali tí ruskí činitelia, ktorí počítali, že svet si ich akciu na Ukrajine nebude všímať, alebo že dokážu rozdeliť EÚ a Spojené štáty. „Jasne sa prerátali,“ podotkol Obama.

Dvadsaťosmička ani Spojené štáty neuznávajú nedávnu ruskú anexiu ukrajinského Krymu. EÚ a Spojené štáty, ale aj ďalšie krajiny už zaviedli cielené sankcie voči konkrétnym ľuďom, v pondelok sa významné svetové ekonomiky zo skupiny G7 rozhodli chystať rôzne sektorové sankcie. Koordináciu medzi EÚ a USA v tejto otázke v stredu Obama označil za vynikajúcu.