Tymošenková vyzvala na vstup Ukrajiny do NATO

ČTK | 26.04.2014 19:58
Tymošenková Foto: ,
Julia Tymošenková.
Ukrajina sa musí stať členom Severoatlantickej aliancie, aby si zaistila ochranu pred ruskou agresiou. Uviedla to podľa agentúry AP ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková, ktorá predtým vstup do NATO verejne nepodporovala.

Podľa Tymošenkovej v minulosti síce členstvo v aliancii schvaľovala len menšina Ukrajincov, agresívne kroky Ruska na východe Ukrajiny však spôsobili zásadnú zmenu vo verejnej mienke. „(Ruský prezident Vladimir) Putin dokázal zmeniť mentalitu Ukrajincov a nasmeroval nás k obtiažnemu strategickému rozhodnutiu. NATO je pre Ukrajinu najlepšou voľbou,“ citovala bývalú premiérku agentúra AP.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v piatok varoval, že Putin sa snaží začať tretiu svetovú vojnu, Tymošenková sa však s týmto názorom nestotožnila. „Neverím, že začne tretiu svetovú vojnu,“ vyhlásila. „Domnievam sa, že iba vydiera svet, pretože si uvedomuje, že svet tretiu svetovú vojnu nepripustí. S pomocou takéhoto krytia podniká nezákonné a agresívne kroky,“ dodala.

Tymošenková tiež privítala plány na ďalšie sankcie voči Rusku. Vyjadrila nádej, že sankcie „budú také silné, že Putin zastaví svoju agresiu a vráti sa na územie svojej vlastnej krajiny“. Tymošenková patrí medzi kandidátov v prezidentských voľbách, ktoré sa na Ukrajine uskutočnia 25. mája.