Putin podpísal zákon proti tým, ktorí popierajú vojnové víťazstvo ZSSR

ČTK | 05.05.2014 19:27
Vladimir Putin, Krym, Rusko, Ukrajina, Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý trestá väzením popieranie sovietskej úlohy pri porážke nacistického wehrmachtu v druhej svetovej vojne.

Zákon u liberálnej ruskej verejnosti vyvoláva obavy nielen z posilnenia cenzúry a obmedzenia slobody slova, ale aj z kriminalizácie ruskej historickej vedy a neoficiálnych názorov na priebeh vojnových udalostí.

Za odmietanie faktov preukázaných povojnovým tribunálom v Norimbergu a za šírenie vedome nepravdivých informácií o vojnových dejinách Sovietskeho zväzu môže byť uložený až päťročný trest väzenia a pokuta do pol milióna rubľov. Zákon netrestá len odmietanie štátom posvätenej verzie o priebehu a výsledkoch vojny, ale aj šírenie „neúctivých informácií“ o vojnových výročiach a akciách, ktoré s nimi súvisia.

Podľa kritikov tak sa odteraz bude možné trestne stíhať kohokoľvek, kto dá napríklad verejne najavo nevôľu nad priebehom vojenskej prehliadky k výročiu konca vojny na Červenom námestí v Moskve. Odborné kruhy sa obávajú, že kriminalizovaný bude aj prípadný alternatívny pohľad na moderné ruskej dejiny.

Podľa renomovaného ruského komentátora Vladimira Poznera má nový zákon „zavrieť ústa novinárom, historikom a spisovateľom“ a prakticky znemožniť kritiku boľševického diktátora Josifa Stalina, ktorý v Sovietskom zväze počas vojny vládol.

Liberálne média mali problém

Druhá svetová vojna a víťazstvo Červenej armády ani 69 rokov po dobytí Berlína zo stránok ruských štátnych médií nemizne. Odkaz historického víťazstvo je dodnes základom ruskej oficiálnej ideológie, ťažiskom štátnej propagandy a pilierom národnej hrdosti. Novinári či občianski aktivisti, ktorí sa vychýli od oficiálnej verzie dejín, sa do problémov dostávali už v čase, keď v pondelok podpísaný zákon čakal na prerokovanie v parlamente.

Televízny kanál Dožď sa napríklad ocitol pod paľbou kritiky, keď koncom januára vysielal anketu spojenú so 70. výročím ukončenia nacistickej blokády Leningradu. Nezávislá stanica sa spýtala divákov, či nebolo lepšie kapitulovať a ušetriť státisíce životov. V blokáde, ktorá trvala 872 dní, zahynul podľa odhadov hladom a vyčerpaním až milión ľudí. Televíziu pre podozrenie z extrémizmu vyšetruje generálna prokuratúra.

V Rusku si známy satirik a spisovateľ Viktor Šenderovič vyslúžil kritiku Kremľa, keď vo februári prirovnal prebiehajúce zimné olympijské hry v Soči k hrám z roku 1936 v Berlíne, ktoré diktátor Adolf Hitler zneužil na propagáciu nacistickej ideológie. Poslanecká frakcia vládnej strany Jednotné Rusko žiadala ospravedlnenie a komunisti posilnenie cenzúry.