Eurokomisár Oettinger odmieta spoločné európske nákupy plynu

ČTK | 15.05.2014 12:45
Eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger nesúhlasí s návrhom na vytvorenie energetickej únie, ktorá by zabezpečila spoločný nákup plynu pre všetkých členov EÚ.

Povedal to v rozhovore, ktorý vo štvrtok priniesol nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podľa Oettingera by sa mali jednotné ceny plynu v Európskej únii dosiahnuť pomocou trhových mechanizmov, vyzval preto na dokončenie vnútorného trhu s energiou a na dobudovanie energetickej infraštruktúry.

"Na politicky dosiahnutú jednotnú cenu (plynu) nepristúpim, " vyhlásil Oettinger. Zavedenie spoločných európskych nákupov plynu odporúčal vo svojom návrhu na vytvorenie energetickej únie poľský premiér Donald Tusk, podľa ktorého mali prispieť k obmedzeniu energetickej závislosti niektorých členov EÚ na Rusku. Oettinger ale teraz povedal, že podľa neho existujú aj iné spôsoby, ako závislosť na ruskom plyne a na cenovej politike ruskej štátnej firmy Gazprom obmedziť.

„Plyn je pre EÚ produkt, nie politická zbraň,“ uviedol ďalej eurokomisár. Podľa neho by najlepšou obranou proti silnej pozícii Gazpromu voči európskym krajinám bolo posilnenie trhových mechanizmov v EÚ. Ak sa podarí vybudovať infraštruktúru tak, aby umožnila tok plynu všetkými smermi a zároveň budú odstránené trhové prekážky, cena plynu v únii sa podľa Oettingera automaticky vyrovná. Rusko tak podľa neho už nebude môcť uplatňovať rozdielnu cenovú politiku voči rôznym krajinám a stavať ich proti sebe.

Oettinger tiež odporučil, aby európske krajiny zvýšili svoje zásoby plynu. Podotkol tiež, že Európska komisia skúma možnosti, ako napadnúť cenovú politiku Gazpromu na súde pre porušovanie pravidiel hospodárskej súťaže.