Eni s Gazpromom prelomili tabu, plyn nebude zviazaný s cenou ropy

ČTK | 24.05.2014 08:02
Talianska ropná a plynárenská spoločnosť Eni v piatok uzavrela s ruským monopolným vývozcom plynu Gazprom prelomovú dohodu, ktorá opúšťa polstoročie platný systém viazania cien plynu v dlhodobých dodávkach na ceny ropy a bude sa riadiť trhovými cenami plynu.

Zmluva sa môže stať precedensom pre ďalších európskych odberateľov ruského plynu, uviedla agentúra Reuters.

Dohoda podpísaná šéfmi oboch spoločnosti v Petrohrade je „podstatná zmena“ mechanizmu stanovovania cien smerom k plnému spätosti s cenami na promptnom trhu, uviedla Eni. Dodala, že nový systém bude platiť spätne od začiatku tohto roka. Ruský plyn sa na talianskom dovoze tejto suroviny podieľa približne 40 percentami.

Gazprom aj ďalší veľkí dodávatelia plynu do krajín EÚ dlho bránili stále kritizovanější systém indexácie cien plynu dodávaného plynovodmi na aktuálne ceny ropy. V posledných rokoch odberatelia zosilnili tlak na odchod z tohto systému. Viedli ich k tomu trvalo zvýšené ceny ropy v poslednom desaťročí, dlhá európska recesia a prudký pokles ich ziskovosti. Navyše, okamžité ceny plynu v európskych prístavoch pre slabý dopyt a zvýšenú ponuku výrazne klesli pod ceny dlhodobých kontraktov a veľkí odberatelia plynu sa dostali do mnohomiliardo­vých strát.

Európski odberatelia na čele s nemeckými koncernami E.ON a RWE si už v minulých rokoch vynútili od Gazpromu často výrazné zľavy. Takisto Eni získala vlani od Gazpromu zľavu sedem percent. Navyše ako prvý z európskych dlhodobých dodávateľov prešiel na kontrakty naviazané na trhové ceny plynu nórsky Statoil, ktorý je druhým najväčším producentom plynu v Európe.

Prechod na nový systém zrejme výrazne posilní zisky talianskeho koncernu. Analytici firmy Sanford Bernstein odhadujú, že prevádzkový zisk plynárenskej a elektrárenskej divízie Eni sa tento rok zvýši o 560 miliónov eur. Dohoda s Gazpromom Eni umožní vyvinúť tlak na svojich ďalších dodávateľov z Alžírska a Líbye, ktorí zatiaľ trvajú na indexácii cien na ropu.

Analytici poukazujú na možné budúce problémy odbytu ruského plynu v Európe v súvislosti so súčasnou ukrajinskou krízou. Európske krajiny pre ňu stále viac uvažujú o možnostiach alternatívnych dodávok.