Ukrajinskí radikáli môžu podľa Putina narušiť tranzit plynu

ČTK | 24.05.2014 13:49
Vladimir Putin, Rusko Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin vyzval odberateľov a tranzitné štáty na dôsledné dodržiavanie dohôd o tranzite plynu do Európy.

Uviedol, že Rusko rešpektuje povinnosti zakotvené v týchto kontraktoch a očakáva rovnaký prístup od všetkých zúčastnených. Znepokojenie Moskvy vyvolávajú otvorené hrozby ukrajinských „radikálov“ o narušení dodávok ruského zemného plynu do Európy, vyhlásil zároveň Putin.

„Otvorene priznávam, že nás vážne znepokojujú vyhlásenia ukrajinských radikálov, ich otvorené hrozby, že narušia tranzit plynu. Dúfam, že tam (na Ukrajine) nad všetkým prevládne zdravý rozum,“ citovala agentúra Ria – Novosti Putinovo vyhlásenie pri stretnutí so šéfmi významných energetických spoločností v rámci ekonomického fóra v Petrohrade.

Situácia na Ukrajine podľa neho len potvrdzuje nutnosť priamych dodávok plynu do Európy a nutnosť míňať pri týchto dodávkach tranzitné krajiny. „Domnievam sa, že aktívny postoj k danej otázke musí zaujať aj Európska komisia. Veď jedným z jej úloh, ak nie tou hlavnou, je obrana záujmov európskych spotrebiteľov,“ povedal ďalej ruský prezident.

Európa je do značnej miery závislá na ruskom plyne, ktorý je dodávaný ropovodmi prechádzajúcimi cez Ukrajinu. Vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sa zhoršili od februárového zvrhnutia ukrajinského promoskovského prezidenta Viktora Janukovyča a ruskej anexii Krymu, pripomenula agentúra Reuters.