Eurokomisár Oettinger: Kyjev musí Moskve zaplatiť dlh za plyn

ČTK | 26.05.2014 16:00
Ukrajina musí Rusku zaplatiť miliardový dlh za odobratý plyn. V nemeckej rozhlasovej stanici Südwestrundfunk to v pondelok vyhlásil európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger. Zároveň ale kritizoval ruskú štátnu spoločnosť Gazprom za to, že údajne predáva plyn Ukrajine príliš draho.

Oettinger sa v pondelok večer stretne v Berlíne s ruským ministrom energetiky Alexandrom Novakom a jeho ukrajinským náprotivkom Jurijom Prodanom. Budú spolu rokovať o zaistení energetickej bezpečnosti Ukrajiny aj Európskej únie a súčasťou rozhovorov bude aj vysporiadanie ukrajinského dlhu voči Rusku. Moskva hrozí, že ak Kyjev dlžnú sumu nezaplatí, obmedzí alebo úplne zastaví dodávky plynu cez Ukrajinu. To by malo vplyv aj na zásobovanie EÚ plynom.

„Pri všetkých výhradách, ktoré voči Rusku môžeme mať, sú tu účty a účty sa musia platiť,“ vyhlásil Oettinger. Kyjevu by so splatením dlhu podľa eurokomisára mali pomoct záchranné balíky pripravené Medzinárodným menovým fondom a Európskou úniou. Podľa ruskej strany dlhuje Ukrajina za odber plynu 3,5 miliardy dolárov.

Oettinger sa však pozastavil nad tým, že Gazprom na začiatku apríla zvýšil cenu za plyn pre Ukrajinu na 485 dolárov za tisíc metrov kubických, keď za predchádzajúcej Rusku ústretovejšej vlády Kyjev platil 268,50 dolára.

„Cena plynu by bola primeraná, keby sa Rusko zameralo na rozpätie 250 až 400 dolárov za 1000 metrov kubických, čo je bežná cena na trhoch Európskej únie,“ povedal eurokomisár.

Ukrajina už skôr dala najavo ochotu zaplatiť 2,2 miliardy dolárov z dlžnej čiastky. Podmieňuje to ale tým, že Gazprom zníži cenu plynu späť na pôvodnú úroveň. Aprílové zvýšenie bolo podľa Kyjeva svojvoľné a súčasná cena plynu je neodôvodnene vysoká.