Akcia v lese? Až po súhlase jeho majiteľa

Jana Trebulová, Pravda | 27.05.2014 14:39, aktualizované: 
les, hubár Foto:
Zberači húb či lesných plodov sa do súkromných lesov dostanú aj naďalej zadarmo.
Cyklisti, turisti alebo zberači húb sa do súkromných lesov dostanú aj naďalej zadarmo. Hroziace spoplatnenie vstupu do lesa definitívne zastavil parlament.

Voľný pohyb sa však netýka tých, ktorí budú v prírode organizovať komerčné podujatia. Majitelia lesov si v takýchto prípadoch budú môcť od organizátorov akcií vypýtať poplatok. Rozhodovať budú aj o tom, či spoplatnia napríklad letný detský tábor.

Novelu zákona, ktorá upravuje vstup do lesov, schválili v utorok poslanci. Podľa nej na aktivity za účelom zisku, ktoré sa uskutočnia v lese, musí dať súhlas jeho majiteľ. Ten si potom bude môcť určiť podmienky, za akých pozemky prenajme. Týkať sa to môže športových podujatí alebo koncertov. Z celkovej rozlohy takmer dvoch miliónov hektárov lesov tvoria súkromné, ktorých sa novela dotkne, vyše tretiny. Súhlas nebude treba na sporadický zber húb a lesných plodov.

Otázne však aj po schválení zákona zostáva to, čo je vlastne komerčná aktivita a či možno za ňu považovať aj školský výlet alebo letný detský tábor. Zákon totiž presne nevymedzuje, ktoré podujatia hlásiť treba a ktoré nie. Rozhodnutie o tom bude na majiteľovi lesa.

„Vlastník lesa by mal vedieť, čo sa na jeho majetku robí. Často sa stávalo, že sa stretla partia ľudí a v lese si za poplatok organizovala techno párty. Ale nejde len o takéto podujatia. Môžu to byť aj rôzne cesty rozprávkovým lesom a podobne. Majiteľ má byť informovaný o takýchto akciách,“ vysvetlila podpredsedníčka parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Magda Košútová.

Predseda Klubu slovenských turistov Peter Perhala tvrdí, že ich sa súhlas majiteľa určite týkať nebude. „Neorganizujeme v lese akcie, za ktoré by sme vyberali peniaze,“ zhodnotil. „Organizátor sa nám ohlási a ozrejmí účel, za akým sa podujatie robí. Určite sa opýtame na to, aké vstupné bude vyberať. Na základe toho sa dohodneme,“ objasňuje Juraj Vanko, predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska. Pripomína, že podobný systém funguje aj v západných krajinách. Ak sa návštevník pohybuje v lese za účelom zisku, potrebuje najprv súhlas vlastníka a dohodu o prenájme.

Predseda Gemerského regionálneho združenia vlastníkov neštátnych lesov Ján Lach hovorí, že medzi akciami, za ktoré budú pýtať nájomné, môže byť detský tábor, techno párty alebo čokoľvek, z čoho má niekto materiálny úžitok. „Je však otázne, či bude tento zákon vykonateľný a či bude existovať účinná kontrola,“ hovorí Lach s tým, že lesy dnes využívajú aj rôzne ubytovacie zariadenia na svoju propagáciu.

„Napíšu si, že v okolí hotela sú krásne lesy, a pritom v nich nevlastnia ani meter štvorcový. Je to zvláštne, pretože takto pritiahnu svojich hostí a majitelia lesov sú mimo hry,“ ozrejmuje.

Vlastníci lesov zároveň pripúšťajú, že ešte nevedia, podľa čoho budú vyberať peniaze od organizátorov. „To je dnes ťažké povedať. Záleží to od vzájomnej dohody, počtu ľudí alebo prípadných rizík. Uvidíme časom,“ uvádza Miloš Majer, predseda Turčianskeho regionálneho združenia vlastníkov lesov.

V praxi to bude fungovať tak, že organizátor diskotéky alebo iného komerčného podujatia si v katastri vyhľadá majiteľa lesa, v ktorom chce vykonávať zárobkovú činnosť. Skontaktuje sa s ním a dohodne si podmienky, za akých podujatie prebehne. Majiteľ mu na ten čas pozemok prenajme, za čo si môže vypýtať poplatok.

Majer si myslí, že je správne, ak účastníci podujatia neostanú v anonymite, ale budú sa zodpovedať za prípadné škody na majetku. „Určite chceme vedieť, čo sa v našich lesoch deje. Pretože my máme zodpovednosť za ľudí, ktorí sa v nich pohybujú. Keď nám však podujatie nahlásia, zodpovednosť prejde na nich,“ podotkol.

Nové obmedzenie pre komerčné akcie treba podľa Lacha vidieť z pohľadu vlastníka. Niekto si v jeho lese robí zárobkovú činnosť a on z toho nemá nič. To by sa malo zmeniť. On sa stará o les, je zaň zodpovedný, a niekto cudzí môže prísť a urobiť neporiadok. Chceme spolurozhodovať o tom, čo sa smie a čo nie," vysvetľuje Lach.

Dodal, že nemajú nič proti tomu, ak sa na ich pozemkoch prechádza rodina alebo partia kamarátov. V prípade techno párty však chcú byť informovaní.

Zákon vyvolal búrlivú diskusiu po tom, čo doň minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek zakomponoval aj hubárov a zberačov plodov. Vznikli obavy, že zbieranie húb či malín bude treba ohlásiť majiteľovi lesa. Upozorňovalo sa na obmedzovanie pohybu po lese, čo nakoniec pripustil aj premiér. Jahnátkovi odporučil, aby zákon z rokovania stiahol. Spornú časť nakoniec z novely odstránili. Novela nadobudne účinnosť 1. júla tohto roka.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ