Kňažko oficiálne oznámil kandidatúru na primátora Bratislavy

su, Pravda, Pravda.sk | 29.05.2014 14:50, aktualizované: 
Milan Kňažko Foto: ,
Milan Kňažko pred novinármi oznámil, že bude kandidovať post na bratislavského primátora.
Bývalý prezidentský kandidát Milan Kňažko v piaotk oficiálne oznámil, že ide do volebného súboja o post primátora Bratislavy. Mieni kandidovať ako nezávislý. V zákulisí už rokujú pravicové strany o jeho možnej podpore, ale zatiaľ sa dohoda nečrtá.

„Budem kandidovať ako nezávislý občiansky kandidát. To neznamená, že mi niektoré strany nevyslovia podporu,“ povedal už vo štvrtok Kňažko.

Jeho hlavným súperom bude súčasný primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik. Ten v predošlých voľbách kandidoval ako nezávislý s podporou Smeru. Ftáčnik už svoju opätovnú kandidatúru ohlásil.

V hre sú však aj ďalší kandidáti. SDKÚ presadzuje na post primátora bratislavského mestského poslanca Iva Nesrovnala. S vlastným kandidátom mieni prísť na budúci týždeň aj Procházkova strana Sieť. Radoslav Procházka hovoril, že nechce deliť hlasy pravice a je ochotný dohodnúť sa aj na inom kandidátovi.

Milan Kňažko nechcel hovoriť o tom, či ráta aj s podporou Procházku. „Do straníckych dohôd som sa v žiadnom prípade nemiešal. Ako sa strany dohodnú, je ich záležitosť,“ mienil Kňažko.

V zákulisí sa hovorilo aj o možnej kandidatúre expremiérky Ivety Radičovej, tá však takéto úvahy označila za absolútny nezmysel. „Nie som expert na komunálnu politiku. Zo zásady nerobím veci, v ktorých nie som odborník,“ povedala včera denníku Pravda. Otázku podpory Kňažka nechcela komentovať, pretože ju považuje za predčasnú. „Nie sú ešte známi kandidáti, nevieme, k akým dohodám príde,“ dodala.

Kňažko môže počítať s podporou kresťanských demokratov. Krajský šéf KDH a starosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár ešte v apríli povedal, že bratislavské KDH podporí Kňažka, ak bude kandidovať. Pekár tiež uviedol, že on sa kandidatúry na post primátora vzdá v záujme širokej koalície strán. Včera Pekár Pravde potvrdil, že toto jeho stanovisko platí. „Mali by sme ako strany podporiť nestraníckeho kandidáta,“ doplnil.

Podľa našich zistení sa stredopravé strany tento týždeň stretli a hovorili o podpore Kňažka. SDKÚ však vraj nemieni ustúpiť od Nesrovnala. Podľa podpredsedu SDKÚ Ivana Štefanca bude sa rokovať s cieľom vytvoriť širokú koalíciu. Kňažka označil za vážneho kandidáta, ktorý uspel v prezidentských voľbách v hlavnom meste a je zakladajúcim členom SDKÚ. Kňažko už členom strany dlhé roky nie je.

Politický analytik Ján Baránek dáva Kňažkovi slušné šance uspieť. Upozornil však, že aj keď mal v prezidentských voľbách v Bratislave najväčšiu podporu, teraz bude zostava kandidátov v primátorských voľbách iná. Za veľmi silného kandidáta analytik považuje súčasného primátora Ftáčnika a v hre sú aj ďalší záujemcovia o kreslo šéfa na magistráte. „Môže sa stať, že kandidáti sa vzájomne vyfaulujú a primátorom zostane Ftáčnik,“ zhodnotil situáciu Baránek. Komunálne voľby sa na Slovensku uskutočnia na jeseň.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ