Pri bojoch o ukrajinskú Semenivku vraj padlo 500 povstalcov

ČTK | 03.06.2014 11:21, aktualizované: 
Ukrajina, vojak Foto: ,
Ukrajinský vojak na hliadke v blízkosti Slavianska.
Ukrajinská armáda "úplne vyčistila" od vzbúrencov sever Doneckej oblasti. Oznámila to tlačová služba úradujúceho ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova. Podľa správ ukrajinských médií armáda zlikvidovala základňu radikálov v Semenivke pri Slaviansku a ovládla aj obec Krasnyj Lyman severne od mesta.

Podľa nepotvrdených správ pri bojoch o Semenivku padlo až 500 povstalcov a ďalších 1500 bolo zranených. Armáda má vraj troch mŕtvych a 50 zranených.

Informácia prezidentskej kancelárie sa odvoláva na hlásenie veliteľov „protiteroristickej operácie“, ktorú v apríli ukrajinské jednotky a oddiely polovojenskej Národnej gardy začali s cieľom potlačiť vzburu proruských radikálov. Sever Doneckej oblasti a juh susednej Luhanskej oblasti sa v posledných týždňoch stali hlavným centrom vzbúrencov, ktorí v ​​oboch oblastiach vyhlásili nezávislé „ľudové republiky“.

Správy o počte padlých a zranených nemožno nezávisle overiť. Podľa denníka Ukrajinská pravda sa do bojov zapojili početnej útvary ukrajinskej armády, letectvo a ťažké delostrelectvo. „Dnes bol v priebehu protiteroristickej operácie sever Doneckej oblasti úplne očistený od teroristov,“ hovorí sa vo vyhlásení. „Boli zničené oporné body a vojenské základne povstalcov v tejto oblasti a obsadená hlavná bašta v obci Semenivka. Kontrola bola obnovená nad mestom Krasnyj Lyman,“ uvádza prezidentská kancelária. O situácii v Slaviansku a Kramatorsku, kde boli doteraz sústredené hlavné povstalecké sily, sa správa nezmieňuje.

Vo vyhlásení kancelárie prezidenta Turčynov sa uvádza, že v utorok boli zlikvidované „najpočetnejšie jednotky povstalcov,“ čo údajne v najbližšej dobe umožní oslobodiť celý centrálny Donbas. Tento región tvorí práve sever a stred Doneckej a juh Luhanskej oblasti so správnym strediskami Doneck a Luhansk.

Vojenské jednotky zároveň podľa vyhlásenia začali operáciu, ktorá má uzavrieť hranice na severe a východe Luhanskej oblasti, teda v miestach, kadiaľ podľa tvrdenia armády na ukrajinské územie prenikajú posily povstalcov z Ruska.

Ukrajinské velenie počas dňa informovalo o intenzívnych bojoch na predmestí Slavianska. Do boja sa zapojili ukrajinské bojové lietadlá a vrtuľníky. Selezňov poprel informáciu povstalcov, že počas bojov bol zostrelený jeden armádny vrtuľník a bojové lietadlo Su-2. Paľbou boli podľa Selezňova poškodené dve helikoptéry, ich posádky ale vyviazli bez zranenia.

Tvrdé boje zviedli armádne jednotky aj o obec Krasnyj Lyman ktorá leží asi 25 kilometrov severne od Slavianska . Agentúra Unian napísala, že po celodennom boji bola obec úplne obkľúčená a povstalci dostali ultimátum. Časť z nich zložila zbrane, iní vraj z miesta bojov utiekli.

Server Novosti Donbassa večer oznámil, že do obce Krasnyj Lyman vstúpili vojaci, v uliciach sa pohybujú armádne obrnené transportéry. Boje si vyžiadali mŕtvych, ich počet ale nie je k dispozícii.

Turčynov zvažuje možnosť vyhlásenia výnimočného stavu

Turčynov poveril Radu národnej bezpečnosti a obrany, aby preskúmala možnosť vyhlásenia výnimočného stavu v oblastiach bojov s proruskými vzbúrencami. Dekrét hlavy štátu bol zverejnený na webových stránkach prezidentskej kancelárie.

Šéf Rady Andrij Parubij dostal za úlohu spolu s ministerstvami obrany a vnútra, tajnou službou SBU a velením pohraničnej stráže „bezodkladne posúdiť možnosť vyhlásenia výnimočného stavu v Doneckej a Luhanskej oblasti, kde prebieha protiteroristická operácia“. Cieľom je podľa prezidentského dekrétu zabrániť masovým stratám medzi civilným obyvateľstvom, zabezpečiť stabilitu na východe krajiny a obnoviť normálne fungovanie štátnej správy.

Ak podľa prezidenta analýza bezpečnostných zložiek ukáže, že vyhlásenie výnimočného stavu je účelné, očakáva Turčynov návrhy, ako a kde výnimočný stav vyhlásiť.

Výzvy k vyhláseniu výnimočného stavu v Doneckej a Luhanskej oblasti ukrajinské vedenie doteraz odmietalo s tým, že situácia taký radikálny krok nevyžaduje. Ukrajinské médiá špekulujú, že s týmto mimoriadnym opatrením chce Kyjev vyčkať až po inaugurácii novozvoleného prezidenta Petra Porošenko. Tá je naplánovaná na sobotu.