Rusko obvinilo Kyjev z neplnenia sľubov a neriešenia situácie

ČTK | 12.06.2014 12:20, aktualizované: 
Ukrajina, Slaviansk,  vojak, strelec, zbraň Foto: ,
Proruský ozbrojenec v Slaviansku
Rusko vo štvrtok obvinilo nové ukrajinské vedenie z neriešenia kritickej situácie, ktorá východ Ukrajiny priviedla na pokraj humanitárnej katastrofy. Ruské ministerstvo zahraničia upozornilo, že sľub prezidenta Petra Porošenka zastaviť bojové operácie a vytvoriť evakuačné koridory zostal na papieri. Rusko vraj bude trvať na tom, aby Kyjev svoje záväzky splnil.

Zastavenie bojov do konca tohto týždňa je súčasťou Porošenkovho mierového plánu, ktorý zverejnil minulý víkend krátko po svojom uvedení do úradu. Prezident chce tiež vyhlásiť amnestiu pre povstalcov, ktorí sa nedopustili ťažkých zločinov, a vytvoriť humanitárne koridory, ktorými budú civilisti evakuovaní z miest bojov.

Nič z toho sa ale zatiaľ nestalo, konštatoval vo štvrtok splnomocnenec ruského ministerstva zahraničia pre ľudské práva Konstantin Dolgov. „Ukrajinskí vojaci a neonacisti používajú proti obyvateľom Slavianska zakázané zbrane, ostreľujú utečencov a zabíjajú deti,“ napísal Dolgov na svojom twitterovom účte.

„Porošenkove sľuby sa neplnia. Množia sa humanitárne zločiny Kyjeva proti civilistom na juhovýchode Ukrajiny. Tieto zločiny musia byť vyšetrené a páchatelia potrestaní,“ uviedol ruský diplomat.

Jeho slová vo štvrtok podporil vplyvný kancelár prezidenta Vladimira Putina Sergej Ivanov. „Budeme žiadať, aby evakuačné koridory vznikli,“ povedal agentúre ITAR-TASS. Napriek ich absencii sa ale vraj ukrajinským utečencom darí prenikať cez hranice do Ruska a Moskva sa o ne „prirodzene“ postará. Na ruskej strane hraníc sú podľa Ivanova utečenci vítaní, Rusi im poskytujú všemožnú pomoc. „Rovnaký genetický kód sa očividne prejavuje,“ povedal šéf prezidentskej kancelárie.

Podľa správ ruských novinárov je na východe Ukrajiny kritická situácia najmä vo Slaviansku a najnovšie aj v Kramatorsku. Slaviansk je už niekoľko dní bez dodávky elektriny, vody aj plynu. Mesto je fakticky v obkľúčení armádou a civilisti vraj nemajú možnosť uniknúť. Vo štvrtok sa nad Slavianskom znovu objavili ukrajinské bojové lietadlá, ktoré údajne ostreľovali raketami pozície povstalcov.

V neďalekom Kramatorsku podľa agentúry ITAR-TASS panuje chaos. Civilisti sa za každú cenu snaží mesto opustiť, hlavným problémom je nedostatok pitnej vody.

Rusko ‚zatiaľ‘ nenavrhuje vyslanie mierových síl na Ukrajinu

Rusko sa nedomnieva, že na Ukrajinu je teraz potrebné kvôli vyhrotenej konfliktu vyslať mierové sily. V besede s novinármi to vo štvrtok v Moskve povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Moskva podľa neho na pôde Bezpečnostnej rady OSN navrhne rezolúciu vyzývajúcu na zastavenie bojov.

Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov. Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Lavrov Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov.

Čas na vyslanie mierových síl na východ Ukrajiny podľa Lavrova „doteraz“ nenastal. K podobnému kroku opakovane vyzývajú separatisti z Doneckej a Luhanskej oblasti. Ich vodca Denis Pušilin vo štvrtok v Moskve vyslanie mierových síl označil za jedinú cestu k ukončeniu bojových akcií. Vzbúrenci počítajú s vyslaním ruských „mierových jednotiek“, ktoré už operujú napríklad v separatistickom Podnestersku.

„Poverili sme nášho stáleho predstaviteľa v OSN, aby predniesol návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady k situácii na Ukrajine,“ povedal ďalej Lavrov novinárom. „Stále väčšie znepokojenie totiž vyvoláva fakt, že úsilie o zastavenie konfliktu a najmä o ukončení ukrajinskej trestnej operácie doteraz k ničomu neviedlo,“ dodal ruský minister.

Lavrov tiež vyhlásil, že Moskva žiada okamžité vyšetrenie správ o údajnom použití zápalných bômb ukrajinskou armádou. Tieto informácie vo štvrtok z východoukra­jinského Slavianska rozšírili ruské médiá s odvolaním sa na správy povstalcov. Ukrajinské velenie správy o užívaní zápalných bômb dôrazne poprelo.

Podľa Lavrova by podobné obvinenia mala vyšetriť pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá na Ukrajine už niekoľko týždňov pôsobí.