Hollande s Merkelovou chcú, aby Putin podporil pokoj na Ukrajine

ČTK | 03.07.2014 14:20
François Hollande, Angela Merkelová Foto: ,
François Hollande a Angela Merkelová
Francúzsky prezident François Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby podporil výsledok spoločnej stredajšej ministerskej schôdzky v Berlíne, a prinútil tak separatistov na Ukrajine k dohode s Kyjevom. S odvolaním sa na úrad hlavy francúzskeho štátu o tom informovala agentúra Reuters.

Ministri zahraničia Nemecka, Ukrajiny, Ruska a Francúzska sa v Berlíne dohodli na krokoch, ktoré majú napätie na východe Ukrajiny uvoľniť. Ešte do soboty 5. júla by sa na ďalšom rokovaní o prímerí mala stretnúť trojstranná kontaktná skupina, v ktorej budú zástupcovia Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

„(Hollande a Merkelová) vyzvali Putina, aby usporiadanie schôdzky kontaktnej skupiny pred 5. júlom o podmienkach prímeria podporil,“ uviedol Hollandov úrad. „V tomto zmysle apelovali na prezidenta Putina, aby presvedčil separatistov k účasti na rokovaniach a na hľadaní dohody s ukrajinskými predstaviteľmi.“ Hollande s Merkelovou sa teraz chcú telefonicky spojiť s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, aby s ním vývoj krízy v krajine prebrali.

Ukrajinská armáda na východe štátu obnovila bojové operácie proti proruským separatistom. Stalo sa tak po tom, čo Porošenko v pondelok nepredĺžil prímerie; svoje rozhodnutie vysvetlil tým, že pokoj zbraní bol porušený.