Rusko vyplatilo sporiteľom na Kryme miliardy rubľov

ČTK | 14.07.2014 16:23
Ruský fond ochrany sporiteľov do pondelka vyplatil 86 000 obyvateľom Krymu 10,9 miliardy rubľov (233 miliónov eur) ako náhradu za nedostupné úspory, ktoré mali uložené v ukrajinských bankách vypudených z anektovaného polostrova. Oznámila to agentúra Interfax s odvolaním sa na oznámenie fondu, ktorý je súčasťou ruskej štátnej Agentúry pre poistenie vkladov.

Podľa podnikateľského denníka RBK sa výplaty kompenzácié počas júna výrazne zrýchlili; podľa predchádzajúcej správy fond do konca mája vyplatil len 1,4 miliardy rubľov. Z doterajších 237 000 žiadostí o odškodnenie bola vybavená tretina, takmer 86 000.

Ukrajinské banky – až na dve výnimky – na polostrove prestali pôsobiť počas marca, keď Rusko pripojilo Krym k svojmu územia. Pôvodní klienti si teraz môžu podať žiadosť o odškodnenie na 224 miestach. Odškodnenie za každé konto je však obmedzené najviac na 700 000 rubľov.

Zástupca šéfa ruskej agentúry pre poistenie vkladu Andrej Melnikov najskôr odhadoval sumu potrebnú na vyplatenie krymských sporiteľov na 30 miliárd rubľov. Ruský zákon, podpísaný prezidentom Vladimirom Putinom, počíta s dvojnásobkom, teda prevodom 60 miliárd rubľov zo zisku ústrednej banky na podporu krymských sporiteľov. Avšak podľa ruskej vlády mali obyvatelia Krymu nasporených zhruba 90 miliárd rubľov, pripomenul Interfax.