Špióni USA sa majú sťahovať. Do Poľska a Česka

Andrej Matišák, Pravda | 15.07.2014 07:13
Berlín vyháňa amerických špiónov. Podľa bulvárneho nedeľníka Bild am Sonntag by tajné služby USA mohli preniesť niektoré aktivity z Nemecka do Poľska a Česka.

Mala by to byť reakcia na viaceré špionážne škandály, ktoré zasiahli do vzťahov medzi Washingtonom a Berlínom.

Začiatkom júla médiá zverejnili, že nemecké úrady zatkli príslušníka rozviedky, ktorý ponúkol svoje služby americkej CIA, a tá ich prijala. Berlín tiež vyšetruje jedného pracovníka ministerstva obrany. Bild am Sonntag tvrdí, že Američania mohli mať viacerých informátorov aj na ministerstve ekonomickej spolupráce a rozvoja a v rezortoch hospodárstva a vnútra.

"Máme mimoriadnu politickú spoluprácu a sme veľkí priatelia,“ vyhlásil na adresu vzťahov USA – Nemecko v nedeľu pre médiá americký minister zahraničných vecí John Kerry. "Prácu pre cudzie tajné služby neberieme na ľahkú váhu,“ citovala však agentúra Reuters hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta.

Zatknutého člena rozviedky identifikovali len pod menom Markus R. Nemci sa sťažujú, že keď k Američanom prišiel, tí ho ako spojenci mali odmietnuť. Nemeckého agenta podľa magazínu Spiegel riadili ľudia CIA v Rakúsku, nad čím už Viedeň vyjadrila znepokojenie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ