Ruská stíhačka zostrelila ukrajinské bojové lietadlo, hlási Kyjev. Rusko to popiera

ČTK | 17.07.2014 12:40, aktualizované: 
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Ozbrojený proruský separatista na kontrolnom stanovišti v ukrajinskom meste Doneck.
Kyjev vo štvrtok obvinil Rusko zo zostrelenia svojho bojového lietadla Suchoj Su-25. Lietadlá tohto typu ukrajinské letectvo používa v boji so separatistami na východe krajiny. Ruské ministerstvo obrany obvinenia Kyjeva označilo za absurdné. Tiež ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin vyhlásil, že Rusko stroj nezostrelilo.

Kyjev už predtým obviňoval Rusko, že ukrajinské lietadlá čelia ostreľovaniu z ruského územia, tentokrát však lietadlo údajne zostrelila ruská stíhačka. Zrútilo sa asi 15 kilometrov v ukrajinskom ú­zemí.

„V stredu okolo 19:00 (18:00 SELČ) sa odohrala ďalšia ruská provokácia. Ruské vojenské lietadlo zasiahlo raketou lietadlo Su-25 ukrajinského vojenského letectva, ktorý plnil úlohy na území Ukrajiny,“ vyhlásil vo štvrtok pred novinármi hovorca bezpečnostnej rady Andrij Lysenko. „Naše lietadlo bolo zostrelené, pilot sa katapultoval a bol dopravený do bezpečia. Je celý a zdravý, zranenia neutrpel,“ povedal podľa agentúry Unian a dodal, že Kyjev chystá odpoveď Rusku.

Rusko označuje obvinenia za absurdné

Ruské ministerstvo obrany podľa ruských agentúr označilo obvinenia za „absurdné“. „Je to absurdné, rovnako ako všetky predchádzajúce obvinenia zo strany vedenia v Kyjeve voči ruskému ministerstvu obrany,“ vyhlásilo ministerstvo.

Ruský veľvyslanec pri OSN Čurkin na otázku novinárov, či Moskva lietadlo zostrelila, podľa agentúry Reuters odpovedal: „Neurobili sme to.“

Ruská agentúra Interfax dodala, že tvrdenie o ruskom zostrelení ukrajinského stroja sa nepodarilo overiť z ​​iných zdrojov. Avšak povstalci nedávno ohlásili zostrelenie dvoch lietadiel Su-25, ktoré napadali ich pozície v Doneckej oblasti. Jeden zo strojov bol vraj pri Horlivke zasiahnutý prenosnou raketou, odpálenou zo zeme, a potom odletel smerom k najbližšiemu letisku, z lietadla sa valil silný dym. O údajnom zostrelení druhého stroja rebeli žiadne podrobnosti neposkytli.

Podľa Kyjeva dodáva Rusko zbrane separatistom

Kyjev obviňuje Rusko z dodávok zbraní povstalcom, v ktorých radoch vraj bojujú aj ruskí dôstojníci a špecialisti armádnej rozviedky. Pri pohraničnej obci Izvaryno, kde armáda zvádza tuhé boje s rebelmi, bola podľa hovorcu Lysenka vo štvrtok spozorovaná celá jednotka v ruských uniformách bez identifikačných označení, ale zato s delami a raketometmi.

Lysenko tiež oznámil, že počas uplynulých 24 hodín v bojoch so separatistami zahynulo päť ukrajinských vojakov, ďalších 11 utrpelo zranenia. Oznámil tiež, že armáda jedná sa separatistami o možnosti evakuácie civilistov z ohrozených oblastí.

Rokovať o prímerí chcú aj separatisti

Pripravenosť na rokovania ohlásil aj jeden z vodcov doneckých separatistov. „Teraz jediným správnym variantom je prerušiť paľbu a vymeniť si zajatcov (…) Súhlasíme s rokovaním o prímerí, rokovania by sa mali konať vo štvrtok,“ povedal Denis Pušilin v Moskve.

Podľa ruskej televízie Rossija 24 by rokovania kontaktnej skupiny o prímerí a výmene zajatcov mali začať večer.

Pušilin organizuje tlačové konferencie v ruskej metropole už pravidelne. Vo štvrtok podľa ruskojazyčnej verzie serveru BBC niekoľkokrát označil Ukrajinu za „bývalú Ukrajinu“ a dožadoval sa vyslania ruských „mierových jednotiek“, aby zabezpečili evakuáciu civilistov na východe krajiny, kde sa „vďaka vojne prebudilo ruské vlastenectvo“.

Pripustil, že v radoch povstalcov bojujú aj Rusi, ale vraj len ako dobrovoľníci. „Konkrétne číslo povedať nemôžem, ale nie je tajomstvom, že prichádzajú antifašisti z celého sveta (…) hlavne zo spriatelených krajín, vrátane Ruska,“ povedal. Nevie vraj nič o tom, že by rebeli otvorili v Moskve náborovú kanceláriu, ako tvrdia ukrajinské médiá.